lördag 23 mars 2013

Earth hour

Nu är det dags för det årliga jippot som är Earth Hour och engagerar miljontals människor världen runt. Jag kallar det jippo eftersom mina känslor inför det hela är något kluvna, för samtidigt som grundtanken är god kan jag inte ignorera det faktum att sådana här saker tenderar att skapa en mer avslappnad attityd gentemot de faktiska problemen.
Enligt WWF ska Earth Hour syfta till att skicka ett viktigt meddelande till både de högt uppsatta beslutsfattarna runt om i världen, men även till en själv och omgivning runt omkring, för vi är väl alla överens om att släcka ljuset under 60 minuter inte gör en direkt skillnad. Samtidigt som det är ganska fantastiskt att så många jorden runt kan ena sig runt en och samma sak så är sanningen att det är så här långt det sträcker sig för många. Man gör det för att alla andra gör det, annars framstår man som den som hatar miljön och det vill väl ingen bli utpekad till i dagens inbillade miljömedvetna samhälle. Livet fortsätter som vanligt nästa dag och man känner att årets goda gärning för vår planet är gjord.

Nu låter det kanske som att jag bara hyser negativa tankar gentemot Earth Hour, men min inställning är självklart att det är bättre att göra något, oavsett hur litet, än att bara sitta på baken och inte bry sig alls. Min aversion och rädsla kommer snarare från att det är så enkelt att rättfärdiga resten av årets miljöhemskheter med att släcka sina lampor en timme. Så passa på att ta tillfället i akt och motbevisa mig genom att göra miljötänket till en grundpelare i ditt vardagliga liv, för det är där den verkliga skillnaden görs och även det kan WWF hjälpa till med.

Avslutningsvis vill jag gärna påminna alla som planerar att tända ljus ikväll att använda rena stearinljus, utan paraffin (som ju är en oljeprodukt), eller ännu hellre ljus av bivax som också sprider än härlig doft. Passa också på att umgås och göra något annat än att sitta framför diverse dumburkar :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar