tisdag 26 mars 2013

Påskris

Nu är det dags att gå ut i skogen och skaffa sig lite påskris för snart stundar en av mina absoluta favorithelger, nämligen påsken. Jag är visserligen inte kristen och anledningen till varför vi firar ligger vagt i bakhuvudet som ord från en gammal skolbok, för mig symboliserar påsken något helt annat. Det är nu våren börjar på riktigt och om det inte vore för att påsken infaller såpass tidigt och att vi har ett kallare år än vanligt hade lite grönt stuckit upp här och var. Det är inte långt från Ronjas vårskrik och jag längtar tills man kan ta av sig vinterjackan och njuta av de första värmande strålarna på en sten i skogen med bara fåglarna som sällskap.

Tills dess får jag nöja mig med att ta in några kvistar björk och se dem slå ut sina små gröna musöron, fortfarande lite klistriga. Lite vide får också följa med in; dess mjuka ludna toppar som i värmen spricker upp och har man otur lyckas man få tag på några som är extra pigga så att det morgonen efter ligger pollen över hela köksbordet.

Vad ska man då ha i påskriset? Minimalister (och jag) tycker riset självt är en fin prydnad och i sin renhet symboliserar nyutslagen vår, medans människor av tradition gärna hänger påskfjädrar och målade små ägg i grenverket. Det var just fjädrarna som jag hade tänkt ägna det här inlägget åt, men det är lätt att sväva ut åt alla håll och kanter ibland.

Jag vet inte om någon kommer ihåg fjäderskandalen 2009 och att det larmades om att fjädrarna plockades från levande fåglar. Många butiker drog in alla påskfjädrar helt i väntan på säkra besked från leverentörerna att de visst kom från slaktade djur, andra valde att sälja syntetiska. Året efter såldes de återigen eftersom alla nu försäkrat sig att inget djurplågeri förekom och även om så är fallet, vill man ha amerikanska fjädrar som skeppas till Kina för att färgas och sedan distribueras till oss?

Gör ditt påskris en tjänst i år och uppgradera pynten, vill du använda fjädrar kan du snoka runt på torgmarknader hos de lokala äggsäljarna och fråga om de har några fina hönsfjädrar till övers. Glad påsk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar