tisdag 2 april 2013

Lästips: Matens pris

I början av 2010 sammanstrålade två journalister på Sveriges Radio i det gemensamma intresset om mat och varför den är så billig. Idag lägger hushållen ungefär 13 procent av inkomsten på livsmedel, för tjugo år sedan var motsvarande siffra 20 procent och går vi 30 år tillbaka landar vi på mer än 30 procent. Trots detta tycker vi att maten bara blir dyrare och dyrare, medan sanningen är att det bara blir allt billigare och billigare. Frågan man då borde ställa sig är hur det kommer sig att priset sjunker på det vi stoppar i munnen, vad är det som offras?

Bakom den här frågan gömmer sig många hemligheter som Malin Olofsson och Daniel Öhman bestämde sig för att ta fram i ljuset och resultatet utmynnade i ett radioprogram. Senare blev det även en bok och författarna belönades med Stora Journalistpriset 2011 i kategorin Årets avslöjande. Med kapitel som Köttfesten, Kycklingbluffen och Gödselbomben tar de upp många av de stora grundläggande problemen som livsmedelsindustrin lider av och de har alla en sak gemensamt; effektivitet på allas bekostnad.

Med underrubriken boken som matindustrin inte vill att du ska läsa är det inte svårt att gissa sig till resultaten av deras undersökningar. Det är dock inte bara deppigheter det skrivs om i boken, utan avslutningsvis får vi med oss modet att våga göra förändringar och tips på hur. För att läsa boken behöver du varken köpa den eller ens gå någonstans eftersom den finns tillgänglig som e-bok på de allra flesta bibliotek. Det enda du behöver för att läsa den är, förutom en internetuppkoppling, att installera Adobe Digital Editions som är ett helt kostnadsfritt program för läsning av e-böcker. Lyssna gärna också på programmen som finns arkiverade på SRs hemsida, där kan du även klicka dig vidare till andra grävande reportage de gjort om olika industrier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar