lördag 27 april 2013

Önskan om grönska

Jag vet inte hur många det är som odlar nyttoväxter hemma, men för mig med ett lite mindre utrymme är det viktigt att jag får det grönt och mysigt på balkongen under sommaren. Vad bättre att fylla utrymmet med än en kombination av både snabbväxande grönska, härlig doft och ett riktigt mumsigt slutresultat; nämligen tomatplantor. Därför satte jag för tre veckor sedan frön av vad jag kallar "Mammatomat", en jättegod röd cocktailtomat som för många år sedan odlades av min mamma och ingen kommer ihåg vad den egentligen heter. Den blir buskig och dryga metern hög, vilket är alldeles lagom för min balkong som dessutom har sol hela dagen vilket gör att jag kan få ut minst fem-sex klasar med söta tomater innan det blir för kallt.

Plantera om dem ska man ju göra och jag brukar nöja mig med att så i små plastkrukor som jag sparar från år till år för att sedan föra över plantorna till avskurna mjölkkartonger innan sista anhalten. Just nu har jag runt tjugo plantor och många ska vidare till andra hem för det hade blivit lite väl trångt här hemma annars.

Nästa år har jag tänkt ta lite bättre hand om fröna; i år bodde de fram tills för en månad sen i en skrumpen tomat som låg i kylen. Tidigare sådd ska jag försöka hinna med så att det kanske kommer finnas småknubbiga plantor till försäljning i förhoppningen att fler kan odla sin egen "Mammatomat".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar