söndag 7 april 2013

Vegetariskt

När jag var yngre hade jag en vegetarisk period på högstadiet som varade något år, men som med så mycket annat i den åldern var det mer en fråga om tillfälligt infall än något annat. Jag var väldigt engagerad i djurs utsatta situation och det var allt eller inget som gällde, vilket gjorde att mitt intresse gick mer ytligt än vad det gör nuförtiden. Det slutade med att jag inte stod ut med den vegetariska mat som fanns i skolan och att allting blev så mycket krångligare för både mig själv och andra runt omkring. Mitt ideal försvann lika hastigt som det uppkom och eftersom jag i grund och botten inte alls har något emot att äta kött tänkte jag inte mer på det. Även om jag alltid har brytt mig om djur och natur i större utsträckning än många andra sökte jag inte någon djupare kunskap än den som fanns lättillgänglig, jag räknade helt enkelt med att andra skulle göra grovjobbet åt mig.

Men med åldern kommer visheten och jag har tagit steget att själv ifrågasätta det jag läser och hör för att själv bilda mig en uppfattning om hur det är ställt med saker och ting. Det är viktigt att se på allt med kritiska ögon, framförallt det som ligger i linje med det man själv tror på annars kan man lätt bli lite fartblind och förespråka saker utan att ha en stabil grund att stå på. Jag känner därför nu att jag med gott samvete kan säga att vegetariskt mat är bra, för både oss själva, djuren och miljön!

De senaste åren har jag ätit allt mer och mer vegetariskt per automatik av den enkla anledningen att jag tycker det är godare och jag känner mig bättre kroppsligt. Jag vill dock inte kalla mig vegetarian, som min kära syster, för det är jag inte. Däremot anser jag att vi äter långt mer kött än vad vi egentligen behöver och jag tror att den största anledningen till det, förutom att det är gott, är att det är mycket enklare. Kött, sås och potatis kan vem som helst svänga ihop utan större eftertanke, men en välbalanserad vegetarisk måltid kräver lite mer engagemang. Det kan jag absolut hålla med om, men det är inte alls så svårt som många inbillar sig. Som bevis tänkte jag tipsa om mina vegetariska favoritsidor och de har allt jag själv ute efter; enkelt, snabbt, gott, nyttigt och framförallt, inte bara bönor, linser och quorn.

Första sidan är Det gröna skafferiet, som drivs av Karoline och hon har ett verkligt sinne för hur man får någon inspirerad. Grundtanken skulle jag vilja kalla enkelt och varierande och man ges själv utrymme till att tänka kreativt kring mat. Den andra sidan, Oh my veggies, är från amerikanska tjejen Kiersten som lever efter mottot "When your food tastes good, you focus on what's on your plate, not what's missing from it." och det märker man verkligen. Eftersom hon kommer från en annan matkultur än vår får man helt nya uppslag och idéer som man tidigare inte tänkt på. Vad har du själv för vegetariska favoritsidor?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar