onsdag 8 maj 2013

Skogspromenad

Igår var jag ute i solskenet och den fantastiska värmen vi äntligen belönats med här på västkusten efter en synnerligen kall och blåsig start på våren. Tur var väl det för idag har det regnat både lite och mycket men mest hela tiden. Visserligen var det välbehövt med lite vatten men det är trist att jag än så länge inte har någon trädgård med ett mysigt lusthus att sitta och mysa i och lyssna på regnets droppar.

Men åter till syftet med promenaden vilket var, förutom att fylla på depåerna av d-vitamin, att leta efter naturens egna vårprimörer och framförallt var jag ute efter lite brännässlor. Jag tycker nässlor är en väldigt behändig grönsak med gott om fibrer, vitaminer och mineraler. Framförallt är de rika på järn (fem gånger mer än spenat) och c-vitamin (tre gånger mer än apelsin), vilket är en bra kombination eftersom c-vitaminet hjälper kroppen att ta upp mer järn. Nu kan det visserligen vara en utmaning att äta råa nässlor så någon typ av tillredning är att föredra och då försvinner tyvärr lite vitaminer, men med förnuftig tillagning behålls majoriteten av mineralerna.

Vad kan man då göra med nässlor? Svaret på den frågan är helt enkelt att användningsområdet är i stort sett alla tillrättningar där man använder tillagade bladgrönsaker, vilket innebär oändliga möjligheter. Idag är nässlor en ganska vedertagen bladgrönsak och det finns många goda recept att hitta på nätet. Själv brukar jag gärna torka dem och ha i alla olika typer av smeter och degar; det ger ingen smak i lagom mängd men boostar näringsvärdet.

Tyvärr var de stackars plantorna lite väl små så de får allt växa till sig lite innan jag går och rövar bort de finaste toppskotten. Är du också sugen på nässlor men har svårt att hitta kan jag tipsa om att leta vid gamla komposter eller andra ställen där mycket grönt bös har fått förmultna för de älskar näringsrika jordar. Har du väl hittat ett bra ställe så återkommer de år efter år om man inte röjer bort dem. Var dock lite försiktig vid gödselhögar för när det är alltför mycket näring innehåller plantan förhöjda värden av nitrit och det kan vara farligt i stora mängder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar