onsdag 1 maj 2013

Smörserien, del 1: mandeln

Ska man vara petig är inte mandeln botaniskt sett någon nöt, utan ett frö från en stenfrukt, men det spelar mindre roll för den är lika nyttig ändå. Om man vill skippa animaliska produkter på smörgåsen till frukost är med andra ord mandelsmör ett superpålägg. Konsistensmässigt är det lite som jordnötssmör, fast med mandelsmak såklart, så gillar man den lite sträva känslan man får i munnen kommer man säkerligen att gilla det här också.

Hur nyttig är mandeln då? Den innerhåller visserligen mycket fett, drygt halva nöten, men nästan allt är "bra" enkel- eller fleromättat fett. Trots att man kanske inte äter så mycket nötter per dag tål det att nämnas att mängden protein är lika hög som hos kött, nämligen 20 %. Förutom detta tillkommer en hel del vitaminer och mineraler; framförallt E-vitamin där du får det hela rekommenderade intaget i bara 30 g nötter som är ungefär en liten näve. E-vitamin är en naturlig antioxidant som skyddar blodkretsloppet och hjälper till att stabilisera de röda blodkropparna och öka deras syreupptagningsförmåga.

För att göra ditt egna mandelsmör behöver du endast mandlar och en mixer, men vill du göra en lite mer genomarbetad variant kan du rosta nötterna lite lätt i en torr stekpanna eller i ugnen först. I med dem i mixern och kör på tills du får ett fint pulver, då kör du lite till och håller koll på när magin börjar. Efter ett tag kommer nämligen oljan att sippra ur de små små mandelbitarna och bli mer och mer krämigt, så kör på tills du känner att konsistensen är där du vill ha den. Ingen extra olja behövs, men det fungerar alldeles utmärkt att ha i lite salt eller socker beroende på vad du själv gillar. Häll upp på en burk och ställ in i kylen, fettet har nämligen en tendens att härskna fortare i rumstemperatur. Jag har inget exakt bäst före-datum, men jag återkommer när jag tycker att mandelsmöret har gjort sitt.


1 kommentar: