måndag 3 juni 2013

Vårt underbara land

Jag verkligen älskar den här fantastiska plätten av jorden som jag får kalla mitt Sverige och det känns extra mycket i hjärtat nu när allt det gröna spirar runt omkring. Det finns inget jag saknar men mycket jag inte skulle klara mig utan och i och med att det är dags för nationaldagen nu på torsdag tänkte jag därför passa på att hylla vårt land lite extra den här veckan.

Som ni säkert förstått sen tidigare lider jag av en förkärlek för bibliotek och tycker att det finns verkligen ingen dålig tid att läsa en bok;sol eller regn eller nånting mittemellan. Jag tycker att fler borde uppmärksamma vilken förmån det är att kunna gå och låna vad man än känner för när man vill utan någon kostnad. Vare sig man har plats eller råd att hålla sig själv med ett eget litet bibliotek ska man ha möjligheten till ett rikare liv genom att läsa. Nu har vi visserligen en egen samling hemma som för tillfället tar upp halva vardagsrummet, men det är alltid roligt att gå och bläddra i vad man känner för.

Senast jag besökte den lokala bokinstitutionen, Fyren, vandrade jag in på avdelning Qca och botaniserade och för er som inte pratar flytande klassifikationssystem kan jag översätta det med 'Mat och dryck'. Där finns en hylla som fortsätter med Qcab och där hittar man bland annat några böcker som tar upp vår mångfacetterade nordisk matkultur. För många är det inget speciellt med svensk mat, men jag själv tycker att vi har en av de bästa förutsättningarna för att äta gott, nyttigt och hemodlat.

Istället för ris och pasta har vi flera olika sorters spannmål som utgör en stor del av vår basföda; korn, vete, havre och råg. Dessa kan malas till mjöl eller flingor och gryn, men kan också ätas hela. Det finns mängder med rotfrukter som kan ätas färska eller tillredas på fler olika sätt, beroende på vad de ska passa till och hur länge de ska hålla. Ovanjordgrönsaker njuter vi av i överflöd under sommarmånaderna liksom färska frukter och bär. I skogarna finns viltkött och längs vår långa kust och i sjöar simmar fisk och skaldjur.

För den som känner lika mycket som jag inför vårt svenska matarv vill jag tipsa om några böcker som jag själv funderar på ett skaffa permanent till hyllorna här hemma. Den första är den mest lättlästa och heter 'Nordens bästa mat' och är skriven av Viola Anderson. Med mycket fina bilder och inspirerande recept och information vann den faktiskt priset för Bästa skandinaviska kokbok 2013. Vill man hellre ha en tegelsten att läsa med klassisk svensk mat och mathistoria och längtar efter kåldolmar och ärtsoppa, då ska man absolut ta sig en titt på 'Det goda Sverige' av Robert Fréson som trots några år på nacken känns lättsam och aktuell.

Har du läst något som hyllar svensk matkultur, vare sig det är bok eller online, tipsa gärna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar