måndag 15 juli 2013

Blåbärsrapport

Kommer du ihåg den bitande kylan och de hårda vindarna från den gångna vintern? Det är kanske en dum fråga med tanke på att vi nu så tacksamt emottagit högre grader och strålande värme och normalt vill man ju inte gärna tänka på annat än vita stränder och salta bad under semestern. Hur som helst ser vi fortfarande konsekvenserna av föregående årstider; nämligen den bistra sanningen om avsaknaden av blåbär i våra västsvenska skogar.


För Sverige generellt rapporteras det att det är ett synnerligen bra blåbärsår med i genomsnitt hela "17-18 blåbär per kvadratmeter". Det är Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som står för bärrapporten efter att ha gjort en bärinventering under våren där de räknat blommor och kart. Det är fantastiskt roligt att ett bär kan få så stor uppståndelse och att många kan se fram emot extra många i år. Det tråkiga är att vi på västkusten inte alls har samma tur sedan mycket av riset frös sönder i vintras när det stod i många minusgrader utan ett varmt täcke av snö.

Jag gav mig själv ut i skogen idag och kan bara bekräfta bilden om de vissnade växterna; allt från helt kala kvistar till frysskadade blad. Det känns också väldigt konstigt att inte se blå prickar överallt under promenaden i barrskogen och det är nästan som om jag har missat hela kalaset. Hoppet är dock inte helt ute för visst finns det bär, men man får gå länge och långt för att få ihop någon större mängd. Idag blev det efter en timmas plockande tillräckligt för två goda frukosttallrikar med fil, duktigt med blåbär och lite socker. Det kan låta hemskt lite, men jag plockar bara "för hand" och inte med bärplockare; är lite av åsikten att det inte är riktigt plockade bär utan lite lidande och utmaning.

Min förhoppning är i alla fall att alla hittar lite, även om det bara räcker till en ynka skål, för ut och plocka borde alla göra minst en gång varje år. Det här inlägget blev tillräckligt långt så jag får ta resten en annan dag och då jag hade tänkt upplysa mer om blåbärets förträfflighet och varför vi borde plocka MERA!

2 kommentarer:

 1. Så du menar att det FINNS blåbär ändå? I skogen runt huset är det helt kört, vi har bara torra risbuskar, så jag har faktiskt struntat att ge mig in i skogen.

  Hälsningar från Partille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har haft lycka med ett ställe under en ledningsgata uppe på ett berg, där finns nästan inget lövlöst ris av någon underlig anledning. Tyvärr ser det ut som hos dig i resten av skogen, ingen blåbärssylt i år :(

   Radera