lördag 20 juli 2013

Fantastiska blåbärJag är barnsligt förtjust i blåbär och för er som i år har lyckan att bada i ett hav av bäröverflöd tänkte jag bidra med lite tips om vad man kan göra med dem förutom att äta rakt upp och ner. Att äta färska är såklart det mest fördelaktiga ur näringssynpunkt sett och det lilla bäret är sprängfyllt med vitaminer, antioxidanter och fibrer. Det är över mitt förstånd varför man slösar dyra pengar på exotiska superbär när våra egna skogar är fyllda till bredden av dessa, i världsklass, nyttiga blå bomber. Du kan ha dem i fil/yoghurt/gröt, fyll eller dekorera en tårta, mixa till en smoothie eller varför inte kandera med äggvita och ha som godis? Är magen ett problem är blåbär alltid ett säkert kort; färska mot förstoppning och tillagade mot diarré.

Har man många färska bär och kanske är sugen på något sött och gott kan det vara roligt att göra muffins, paj eller någon annan typ av bakverk. Är du riktigt ambitiös är det bara att dra fram grädde, socker och ägg och göra den godaste blåbärsglassen du någonsin smakat. Allt det här går såklart att göra med frysta bär, men de tappar något i näringsvärde och cellstrukturen bryts ner vilket resulterar i att de blir lite blötare.

När man väl har tröttnat på allt det färska och istället börjar tänka på att det kanske vore trevligt att njuta av dem även under vintern, då kan man antingen frysa in men än hellre konservera på olika sätt. Att använda frysen är ju fruktansvärt bekvämt, men ibland kanske man inte har plats eller helt enkelt vill testa på något annat och då är det ju perfekt att torka. Det allra enklaste är att torka hela bär; det är bara att slänga dem på en plåt och in i ugnen på 50 grader med luckan på glänt. Man kan torka dem helt snustorra och antingen behålla dem hela eller mala till pulver, eller så kan man halvtorka så de blir lite mer som russin men då finns risken att de jäser något efter hand.

En av mina nya favoritsätt att förvara bär är att göra "läder" och det går till så att du mixar valfritt bär tillsammans med eventuell sötning tills du fått en bra smak. Sedan breder du ut smeten i ett tunt lager på ett bakplåtspapper, allra helst ett av silikon, och lägger på en plåt. In i ugnen och precis som förut på 50 grader med luftning genom luckan. Jag kommer skriva en mer utförlig beskrivning på bärläder lite senare, men om det är något ni undrar fram tills dess är det bara att slänga iväg en kommentar.

Sist men inte minst vill jag slå ett slag för ren blåbärssylt som är något av det godaste man kan ha till pannkakor och våfflor och det är ju så löjligt enkelt; koka samman bär och socker och sen färdigt. Förvara i kylen eller i skafferiet om du har tillräckligt sockermängd i. Fråga gärna om det också. Sen får jag ju självklart inte glömma blåbärssoppa som går att göra på både färska, frysta eller torkade bär och är en svensk klassisker under de kalla vintermånaderna. Hoppas du blivit inspirerad och ger dig ut i skogen, om än bara för att höra fåglarna kvittra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar