onsdag 10 juli 2013

Fläderblomsdricka

"Efter regn kommer solsken" brukar det heta och det är precis vad vi har haft här på västkusten den senaste veckan och nu börjar skördetiden ta fart ordentligt. Då passar växterna på att frodas och göra sig redo för mognad så det gäller att hålla sig framme innan blommor blir bär. Fläderblommor är en favorit som absolut inte får missas och här i Kungsbacka frodas buskarna i överflöd, både i trädgårdar och de kommunala planteringarna. Passa på att plocka innan den korta blomningsperioden är över och skapa lite flytande sommar.

Johannas fläderblomsdricka, 5 liter

80 blomklasar
6 citroner
2 kg strösocker
4 liter vatten
50 g citronsyra

Varva blommor och citronskivor i ett kärl. Koka upp vattnet tillsammans med socker och citronsyra. Häll den varma sockerlagen över blommorna och låt stå i tre-fem dagar. Rör om någon gång per dag.

Jag föredrar en lätt syrlig dricka, men vill man ha det sötare går det att öka mängden socker med ½-1 kg. Det går självklart bra att halvera satsen om man nu inte är lika tokig i det som jag. Vill man inte hälla det varmt på flaskor att förvara i skafferiet fungerar det utmärkt att frysa in utan att den skiktar sig och på grund av sockret blir det inte stenhårt utan man kan med lätthet karva det man behöver med en sked.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar