torsdag 11 juli 2013

Köttproduktion

Idag kan man skönja ett tema hos DN, nämligen köttproduktion i allmänhet och mer specifikt svensk småskalig sådan. Det är självklart väldigt deprimerande att läsa att över hälften av köttet som konsumeras i svenska hem, resturanger och skolmatsaler är importerat. Jag tycker själv att det är fruktansvärt mycket danskt, tyskt och irländskt i diskarna nuförtiden och extrapriserna som lockar till grillen är knappast på svenskt kött.

Men för att balansera upp de här dystra siffrorna rapporteras det också om att de småskaliga uppfödarna och slakterierna blir allt fler och fler. Ett besök hos en av dessa bönder bekräftar bilden av ett folk som allt mer vill handla närodlat i ett syfte att veta varifrån det man äter kommer. Själv tror jag ytterligare en anledning kan vara att fler vänder sig mot de monopolliknande företagen som kränger kött i butikerna idag och vill istället stödja lokala företag.

I spåren av detta kan man också se att efterfrågan på ekologiskt fortsätter att öka; bara inom stat, kommun och landsting steg inköpen med så mycket som 18 procent under 2012. Man kanske kan tro att det är främst ekologiska grönsaker och frukt som står för merparten av ökningen, men även på djursidan går det framåt. De senaste fyra åren har mjölkkorna blivit hela 40 procent fler och glädjande nog kan man återfinna mer än var fjärde ekologisk ko i Västra Götalands län.

Inte lika bra ställt står det till här i Halland; vi huserar bara knappt 3 procent av det totala antalet eko-kossor. Ställer man eko mot konventionellt är det bara ynka en av tjugo kor som lever på ekologiskt jordbruk i vårt kära landskap.

Som en slutkläm på det här statistiktunga inlägget vill jag tipsa om den närbeläget lokaliserade Högens Gård, som är en ekologisk gård där man kan inhandla nötköttlådor; varje låda innehåller ca 30 kg à 120:-/kg så det är ett ypperligt tillfälle att dra ihop en grupp intresserade och samköpa. I Frillesås finner du denna gemytliga plats som arbetar mycket aktivt med att skapa ett hållbart kretslopp med allt från eget foder till egen el.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar