lördag 13 juli 2013

Lästips: Praktiska läkeörter

Nu när vi är mitt uppe i skördesäsongen kan det passa bra med lite tips om vad man kan göra med allt som blommar och grönskar i vår natur. Som ni vet sen tidigare är jag ett stort fan av e-böcker och försöker alltid hitta något nytt och intressant att läsa på datorn/mobilen/läsplattan. Det är ju väldans bekvämt att kunna släpa med sig ett obegränsat antal böcker för samma vikt som en enda och att det är miljövänligt är ett plus i kanten.

Utbudet av e-böcker från biblioteket är magrare än de fysiska motsvarigheterna och därför får ofta obskyra fackböcker stryka på foten till förmån för den mer populära skönlitteraturen. Därför blev jag så glad när jag hittade något så annorlunda som Praktiska läkeörter, skriven av finlandssvensktyskan Henriette Kress. Vill du hellre äga en hårdkopia att ta med ut i skogen kan du köpa den på hennes hemsida.

När det gäller att plocka medicin i naturen tycker nog många att det bara är humbug och extra bökigt; varför gå ut och plocka en stjälk älggräs, med tveksam effekt, istället för att bara ta en alvedon? Själv har jag länge levt efter devisen att inte ta medicin i onödan; jag kan överleva huvudvärk, feber, förkylning och andra åkommor, det mesta löses med lite extra sömn. Det känns bättre att låta kroppen göra det den ska och jag hoppas, och tror, att det gör mig starkare. Det är klart att det ibland blir outhärdligt och för cirka ett år sedan råkade jag ut för 40 graders feber ett par dagar, något jag inte kan komma ihåg att jag någonsin haft, och då blev det till att hjälpa kroppen på traven.

Även om jag använder mig av hemmakurer ibland, honung mot halsont framförallt, har jag aldrig brukat örter trots att jag länge varit intresserad. Så när jag läste den här boken blev jag ordentligt peppad till att ta min lilla flätade korg och promenixa ut i skogen. Henriette går noga igenom grunderna för att ta till vara örterna på olika sätt samt dess fördelar och nackdelar; torkning, lägga i olja eller alkohol, göra salvor och annat smått och gott. Så ni som tror att läka med örter bara innebär att dricka beska och hösmakande teer får tänka om.

Sedan följer det största avsnittet med detaljbeskrivningar av alla örter med värdefull information om bästa sättet att odla, hitta och skörda, men också vilka effekter de har och det mest optimala användningsområdet. Man känner inte att man saknar något när man läser eftersom allt från bilder till verksamma ämnen och varningar finns med och det får man tillskriva Henriettes mångåriga erfarenhet. Hennes tidigare böcker, som tyvärr bara finns på finska, har tydligen varit omåttligt populära i hemlandet. Allt som allt är det en bok väl värt en läsning om intresse finns eller om man så bara vill ha något att bläddra i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar