måndag 22 juli 2013

Plasten i havet

Under många år har problematiken med skräp i haven diskuterats och de senaste decennierna har rapporterna om dess konsekvenser bara ökat; redan 1997 upptäcktes vad som idag benämns som en del av the Great Pacific garbage patch. Nu under våren har det här välkända, men ibland bortglömda, problemet med skräp och framförallt plast i haven fått ett uppsving, på både gott och ont.

Det är svårt att föreställa sig de 5000 kubikmeter plast som varje år flyter in i Bohusläns skärgård, men vad som kan vara än värre är att försöka visualisera alla de plastpartiklar i mikroformat som för blotta ögat är helt osynliga. En forskare från finska miljöförvaltningen har undersökt Östersjöns vatten och funnit mängder av dessa små mikroplaster som med lätthet tar sig från våra hushåll genom reningsverken och sedan vidare ut i havet där de kan få allvarliga påföljder för djurlivet. De härstammar från många av våra vardagligt använda föremål; allt från hygienprodukter till fleecekläder.

Många skarpa hjärnor arbetar ständigt för att nå en lösning och en del nytt har poppat upp i etern de senaste månaderna. Först ut är en flytande havsfarkost, Ocean Cleanup Array, som just nu befinner sig i ett avancerat idéstadium och samlar pengar och kunskap för att kunna förverkliga den 19-årige uppfinnarens tankar. Den fungerar så att den passivt låter vattnet passera genom och sorterar då ut plasten för tillfällig förvaring medan plankton och annat djurliv kan fortsätta utan nämnvärd störning. Idén har rönt uppmärksamhet för dess nytänkande och utlovade goda resultat; 7 250 000 ton plast insamlat under en femårsperiod.

I dagarna har även dilemmat med mikroplasterna adresserats; hur får man bukt med något som inte ens reningsverken klarar av att hantera? Lösningen kan vara en speciell typ av bakterier som har kolväten, exempelvis olja och plast, som huvudföda och kan därmed hjälpa till med den annars så långsamma nedbrytningen.

Men oavsett när, eller ens om, lösningen på vårat plastproblem dyker upp tycker jag det är viktigt att ändå vara medveten om vad plast faktiskt är. Ursprunget är olja och det innehar därmed samma egenskaper, både positiva och negativa; det är mångsidigt men samtidigt kan det vara farligt för både oss och miljön. Är du intresserad av att lära dig mer om plast och bli plastmedveten kan du kolla in #plastriot som berättar om hur plast egentligen är ett fantastiskt material; när det befinner sig på rätt plats och inte i naturen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar