måndag 1 juli 2013

Vego-måndag

När jag lagar mat har jag en tendens till att köra väl beprövade rätter som jag vet uppskattas hemma och är det någonting med kött får jag sällan känslan av "åh nej, inte det här igen". De gånger det blir vegetariskt har jag däremot lätt för att tänka "bönor och linser, bönor och linser" och därför anstränger jag mig mer när middagsmenyn planeras. Jag tror att det här är ett av de stora problemen som gör att människor avhåller sig till att äta mer vegetariskt; att man lätt får intrycket av att det är väldigt ensidig och tråkig mat.

För att hitta bra inspiration till vad jag ska göra med alla dessa bönor och linser har jag googlat mig fördärvad men av en slump trillade jag häromdagen in på Saltå Kvarns blogg och där hade dem en hel del recept. Då slog det mig att tillverkarnas hemsidor måste ju vara fulla av smarta idéer för deras produkter. Oavsett från vem och vart man köper sina baljväxter kan man alltid tjuvkika hos någon annan och därför försökte jag komma ihåg några stora tillverkare. Det finns ju, förutom tidigare nämnda Saltå Kvarn, även Risenta, GoGreen, Zeta och Kung Markatta.

Även de stora matkedjorna har faktiskt också helt okej sektioner om vegetarisk mat och läsvärda recept med bönor och linser som huvudingrediens; ICA, Coop och Hemköp.

Nu känns säkert det här inlägget som en enda stor reklampelare, men jag kan försäkra er att det är det inte. Många familjer idag handlar just hos de stora matkedjorna och väljer bland de stora märkena, därför kan det kännas som en trygghet att se något bekant. Det är enklare för människor att ta sig an något nytt om det har en viss förankring i närmiljön och det välkända.

Slutligen vill jag slå ett slag på djungeltrumman för Eva i Stockholm och hennes blogg EKOVEGGO; enkla vardagliga recept utan krångel och med inte alltför många ingredienser. Tipsa gärna om jag har glömt någon sida i min uppräkning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar