måndag 26 augusti 2013

Bärläder


Tänkte att det nu vore dags att följa upp löftet jag gav tidigare om att berätta lite mer om hur man kan bevara skördens alla bär genom att varken frysa, sylta eller safta utan genom att torka. Torkning är en av de allra mest energisnåla och miljövänliga förvaringsmetoderna då det krävs nästintill ingen energi. Själva torkningen kan göras på många olika sätt men för just bärläder använder jag ugnen då det är en hel del fukt som ska bort och tar det för lång tid riskerar det att mögla.

Bärläder, eller fruktläder som det också kallas, är helt enkelt mixad frukt eller bär som slätas ut i ett tunt lager på en plåt och sedan torkas i ett stort sjok. Förra året testade jag att göra det här med nektariner, plommon och jordgubbar men frukterna blev inte alls lika fantastiska som jordgubben. Istället blev de lite daskiga både smak- och färgmässigt och hädanefter föredrar jag att göra på bär.

Eftersom det i år inte blev mer blåbär än till frukostfilen fick det första experimentet bli med björnbär, och det har jag lyckligtvis i mängder. Med bär generellt, björnbär och hallon i synnerhet, har man en del frön att ta ställning till; ska jag ha kvar dem eller sila bort dem? Du får helt klart ett slätare bärläder om du bemödar dig med att hälla den mixade bärsmeten genom en sil, men personligen tycker jag att något som är fullt av liv inte borde kastas bort.

När du väl har mixat dina bär och smakat av med sötning, tycker honung ger ett jämnt och naturligt resultat, är det dags att hälla upp smeten på en plåt med bakplåtspapper/silikonduk; det ska vara precis så löst att det går att bre ut och att det efter ett tag har flutit ut till en slät yta. Tjockleken blir bra när den är runt ett par tre millimeter; välj det tunnare om du kör utan frön och det tjockare om du har med. In med plåten i ugnen på 50 grader med varmluft, det går bra med flera plåtar som du byter plats på en gång i timmen, och låt luckan stå på glänt så att fukten kan försvinna. Nu tog det ungefär sju timmar med ugnen på och sedan lät jag plåtarna vara över natten med luckan fortfarande lite öppen.

Du vet att det är färdigt när det känns lite klibbigt men inte längre något fastnar när du duttar fingret på det. Dra försiktigt av lädret från bakplåtspappret så att du får en hel platta, rulla ihop det tajt från långsidan och sedan är det bara att skära med en vass kniv i lagom centimeterbreda bitar. Förvaring fungerar bra i gamla sockerpåsar som efter några dagar läggs i en lufttät burk och sedan ställs i skafferiet; det viktiga är alltså inte kyla utan att det hålls torrt. Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar