tisdag 10 september 2013

Smörserien, del 2: grädde

Jag har nyligen ställt till det lite för mig själv då jag efter en lång tids missnöje med Arla, trots att det fortfarande är "bondeägt", bestämt mig för att inte längre köpa deras produkter. Arla är inte vad det en gång var; svenskt, ärligt och byggt på en rättvis grund. Idag är det här gigantiska företaget numera halvdanskt med bönder i sex länder i Europa och använder sin näst intill monopolistiska ställning till att prisdumpa för att slå ut mindre mejerier som inte klarar av den massiva konkurrensen. Det finns alltför mycket att säga om den kritik som riktas mot Arla, men det skulle ta upp alldeles för mycket plats just idag så därför hänvisar jag till bland annat Cornucopia (som skriver mycket om detta) och Veckans Affärer.

Hur som helst har detta lett till att jag nu inte kan få tag på svenskt ekologiskt smör, det enda på marknaden kommer från just Arla, och lösningen på problemet var fram till nyligen ett huvudbry. Då tog jag modet till mig och bestämde mig för att helt enkelt göra eget smör; grädde från glada svenska kor finns det gott om. Första googlingsträffen jag fastnade för var Kryddburkens smarta och enkla recept, men nyfiken som jag är lyckas jag rota fram en väl gömd PDF på en av mina favoritsidor, Alternativ. Den innehåller en artikel från deras egna tidning Åter där konsten att kärna smör beskrivs ingående och grundläggande, ända in till minsta smörkorn. Proceduren är dock i grund och botten att vispa och vispa och vispa; oavsett hur noga du är blir slutresultatet oundvikligen smör och det är snarare så att det är svårare att få till den perfekt vispade grädden. Jag blev i alla fall väldigt nöjd med mitt första smörförsök med syrlighet från en god yoghurt och lagom sälta från lite havssalt. Smakade helt fantastiskt på hembakta skorpor med lite nykokt plommon- och citronmarmelad!


2 kommentarer:

  1. Vad kul! Härligt med hemmagjort smör. Man kanske ska testa det någon dag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag allt du borde göra *nickar* Och vätskan som blir över, kärnmjölken, är utmärkt att baka med eller bara dricka rätt upp och ner om man gillar smaken (som är lite speciell).

      Radera