måndag 2 september 2013

Vego-måndag

Nu när semestern har tagit slut för de flesta och skolan har börjat igen kan det vara svårt att ställa om sig; från att ha haft hela dagar till att planera och laga mat, till att behöva komma på något vettigt på stående fot mellan resten av alla tankar. Därför är dagens inlägg tillägnat den oundvikliga vardagen då man kanske inte alltid har varken tid, lust eller ork att tänka på vad det ska bli till middag, än mindre om man ska göra det hela svårare för sig med vegetariskt.

Någon som har tagit orden lättlagat och vegetariskt till hjärtat är mor och dotter på matbloggen Vegetarisk måndag som varje vecka delar med sig av ett nytt vegorecept. De skriver med mottot att det ska vara närproducerat och säsongsbetonat, vilket jag själv tycker är ett klokt sätt att se på mat med tanke på vilka fina svenska råvaror vi faktiskt har året runt. Ibland slänger de in recept med fejkkött, quorn- eller sojabaserade, vilket kan vara till stor hjälp de dagar då det känns för knöligt att rulla falafel eller koka bönor.

För den som är lite mer äventyrslysten och tycker att vardagar också har rätt att vara roliga och spännande vill jag tipsa om två bloggar som dealar med indisk mat. Det förlovade landet när det kommer till vegetariskt är både stort och innehållsrikt med rätter som skiljer sig vida åt samtidigt som de är distinkt indiska. Amy's piece of cake har några år på nacken och många är nog redan bekanta med hennes fina bilder och intressant recept, ofta med en indisk twist då hon själv kommer från Gujarat. Vill man gå lite mer hardcore kan man titta in på Laga indiskt som drivs av en hängiven indienfantast som lagar traditionell mat men något enklare. Det bästa är författarens egna kommentarer till varje recept om vad som funkar eller inte, vilket gör det lätt att själv experimentera med smaker, styrka och kryddor. Laga något gott och ha en trevlig måndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar