tisdag 1 oktober 2013

Vego-tisdag

Den här veckan är det verkligen ett fullspäckat schema för alla som älskar de speciella dagarna då något uppmärksammas lite extra. Tänkte börja med att påminna om det jag redan nämnt tidigare, nämligen Naturskyddsföreningens miljövänliga vecka som startade igår och fokuset i år utgår från ekologisk mat med följdfrågor som Varför? och Hur? Ta gärna en titt på den underhållande videon som skapats just för detta fina ändamål och fundera lite över din egen relation till ekologiskt.


Idag är det också dags att fira Vegetariska världsdagen, därav att det denna gång blev Vego-tisdag och inte, som sedvanligt, på en måndag och vad skulle passa bättre än att skapa sig en helt vegetarisk och samtidigt ekologisk dag? Mycket tidseffektivt om du frågar mig och i andan av att vara ekonomisk med alla dessa sekunder vill jag slå ett slag för den mixade grönsakssoppan, speciellt nu på hösten när det börjar bli extra murrigt och kyligt. Det är enkelt och snabbt att göra, du kan använda dig av i princip vilka grönsaker som helst, men välj gärna svenskodlat och det som finns i säsong, och sist men inte minst är det ju så himla gott.

Bland favoriterna finns självklart potatis- och purjolökssoppa men majs, broccoli, squash, tomat, morot, blomkål, svamp, ärtor och jordärtskocka kommer inte långt efter. Jag har ännu inte mött en grönsak som jag inte tyckt om mixad så det är bara att låta fantasin vandra fritt bland alla fantastiska råvaror vi har. Sen att det är nyttigt så det förslår och värmer gott i själen är också ytterligare plus. Krydda upp med hemgjort örtsalt, ha i lite fetaost eller en klick creme fraiche och servera med nybakade frallor eller ett riktigt gott knäcke.

2 kommentarer:

 1. Jordärtskocka, mums vad det är gott!! Hade aldrig ätit varken detta eller svartrötter tidigare så vilka smakupplevelser det blev. Är du sopp- och grönsaksälskare så har du ju säkert ätit Borsjtj, så gott det är med den där stooora klicken tjock matlagningsyoughurt på toppen.
  Tack för inspirationen till att göra egen majonnäs, har provat tidigare men jag tycker inte det blir gott. Men nu ska jag på det igen, för det finns ju inget godare än hemlagat och hemgjort. Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, rödbetor såklart; söt, pepprig tillsammans med en klick av den fetaste creme fraichen. Mums! Vad synd att du inte har blivit nöjd med majonnäs; testa olika typer av senap, du kan också pröva att vispa på olika sätt med olika oljor. Kolla in bloggen Matmolekyler för eventuell felsökning :-) Håller tummarna för bättre lycka nästa gång!

   Radera