torsdag 10 oktober 2013

Viltvård light

Att mitt hjärta dunkar starkt för alla djuren i vår natur är väl ingen hemlighet för alla som känner mig, men jag är knappast något undantag utan de allra flesta hyser nog mer eller mindre kärlek för både de små och stora kreatur som strövar i våra skogar. Trots att jag i nästan hela mitt liv vandrat omkring i skogen råkar jag sällan över några större vilda djur; älgar i olika storlekar, en igelkott och något enstaka rådjur är vad jag kan bocka av på min lista. Men det är helt i sin ordning och det är bra att djuren är skygga, både för deras och även vår skull; en älg är inget att leka med.

Något som man däremot överröses av och kan uppskatta utan fara för liv och lem, både på balkong, i trädgård och skog, är alla småfåglar som berikar vår dag med sina ljuva läten. Personligen tycker jag att det inte finns mycket bättre än fågelkvitter att lyssna på och en kylig höstdag är inte komplett utan det. Ibland kan det dock kännas lite trist att höra alla dessa underbara toner utan att en enda gång se varifrån de kommer, men det är nu till vintern man har sin chans.

Fågelmatning är väl något som de allra flesta har sysslat med; allt från att bara slänga ut lite gammalt bröd till änderna i ån till att konstruera ett helt fågelmatssnabbköp. Visst är det trevligt att mata fåglar, men under större delen av året är det egentligen ganska onödigt eftersom det oftast finns mat i överflöd. Men när kylan tränger på och snön lägger sig tät blir det svårare för de allra minsta att hitta något ätbart och det är nu man ska fokusera ansträngningarna.

Det som man ska komma ihåg vid fågelmatning vintertid är att ställa sig fyra frågor; när, var, hur och vad. Det gäller att inte börja mata för tidigt så att man lockar flyttfåglar att stanna kvar längre, när första frosten har dykt upp är en bra tidpunkt. Placeringen på matstället, oavsett om det är på marken eller upphöjt, spelar stor för hur många fåglar som kommer dyka upp. Ju mer undanskymt det är desto säkrare kommer de känna sig, men då blir ju problemet att man inte ser de små sötingarna så det gäller att hitta den perfekta platsen. Nuförtiden finns det många olika typer av fågelmatare; allt från hemsnickrade petflaskemodeller till dyra fågelhotell. Det gäller att hitta något som man tycker passar in i omgivningen och fungerar bra för de ändamål man tänkt; typ av foder, vilka fågelarter man vill locka, storlek, osv.

Vad som jag tycker är ännu viktigare än de tre punkterna ovan är egentligen vad det är man ger fåglarna, för de påverkas ju liksom vi av vad man äter. Om man själv dras till de ekologiska varorna i butiken borde det inte vara mer än naturligt att också leta efter dito fågelmat. Tyvärr är det enda man hittar i butikerna konventionellt odlade frön och nötter vilket är fruktansvärt synd. Fram tills för lite mer än ett år sedan var det också enda alternativet, men nu finns det faktiskt en ekologisk fågelmatsodlare på marknaden, Slåttergubben. Att mata med ekologiskt frö ger fler positiva bieffekter annat än att fåglarna mår bra; förutom de uppenbara anledningarna skapar även giftfri odling fler insekter och det är lika med mer mat för fågelungarna på sommaren som ger dem bättre förutsättningar. Börja planera redan nu och gå gärna ihop med ett par grannar för att samköpa ett större parti för ett ekonomiskt pris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar