tisdag 26 mars 2013

Påskris

Nu är det dags att gå ut i skogen och skaffa sig lite påskris för snart stundar en av mina absoluta favorithelger, nämligen påsken. Jag är visserligen inte kristen och anledningen till varför vi firar ligger vagt i bakhuvudet som ord från en gammal skolbok, för mig symboliserar påsken något helt annat. Det är nu våren börjar på riktigt och om det inte vore för att påsken infaller såpass tidigt och att vi har ett kallare år än vanligt hade lite grönt stuckit upp här och var. Det är inte långt från Ronjas vårskrik och jag längtar tills man kan ta av sig vinterjackan och njuta av de första värmande strålarna på en sten i skogen med bara fåglarna som sällskap.

Tills dess får jag nöja mig med att ta in några kvistar björk och se dem slå ut sina små gröna musöron, fortfarande lite klistriga. Lite vide får också följa med in; dess mjuka ludna toppar som i värmen spricker upp och har man otur lyckas man få tag på några som är extra pigga så att det morgonen efter ligger pollen över hela köksbordet.

Vad ska man då ha i påskriset? Minimalister (och jag) tycker riset självt är en fin prydnad och i sin renhet symboliserar nyutslagen vår, medans människor av tradition gärna hänger påskfjädrar och målade små ägg i grenverket. Det var just fjädrarna som jag hade tänkt ägna det här inlägget åt, men det är lätt att sväva ut åt alla håll och kanter ibland.

Jag vet inte om någon kommer ihåg fjäderskandalen 2009 och att det larmades om att fjädrarna plockades från levande fåglar. Många butiker drog in alla påskfjädrar helt i väntan på säkra besked från leverentörerna att de visst kom från slaktade djur, andra valde att sälja syntetiska. Året efter såldes de återigen eftersom alla nu försäkrat sig att inget djurplågeri förekom och även om så är fallet, vill man ha amerikanska fjädrar som skeppas till Kina för att färgas och sedan distribueras till oss?

Gör ditt påskris en tjänst i år och uppgradera pynten, vill du använda fjädrar kan du snoka runt på torgmarknader hos de lokala äggsäljarna och fråga om de har några fina hönsfjädrar till övers. Glad påsk!

lördag 23 mars 2013

Earth hour

Nu är det dags för det årliga jippot som är Earth Hour och engagerar miljontals människor världen runt. Jag kallar det jippo eftersom mina känslor inför det hela är något kluvna, för samtidigt som grundtanken är god kan jag inte ignorera det faktum att sådana här saker tenderar att skapa en mer avslappnad attityd gentemot de faktiska problemen.
Enligt WWF ska Earth Hour syfta till att skicka ett viktigt meddelande till både de högt uppsatta beslutsfattarna runt om i världen, men även till en själv och omgivning runt omkring, för vi är väl alla överens om att släcka ljuset under 60 minuter inte gör en direkt skillnad. Samtidigt som det är ganska fantastiskt att så många jorden runt kan ena sig runt en och samma sak så är sanningen att det är så här långt det sträcker sig för många. Man gör det för att alla andra gör det, annars framstår man som den som hatar miljön och det vill väl ingen bli utpekad till i dagens inbillade miljömedvetna samhälle. Livet fortsätter som vanligt nästa dag och man känner att årets goda gärning för vår planet är gjord.

Nu låter det kanske som att jag bara hyser negativa tankar gentemot Earth Hour, men min inställning är självklart att det är bättre att göra något, oavsett hur litet, än att bara sitta på baken och inte bry sig alls. Min aversion och rädsla kommer snarare från att det är så enkelt att rättfärdiga resten av årets miljöhemskheter med att släcka sina lampor en timme. Så passa på att ta tillfället i akt och motbevisa mig genom att göra miljötänket till en grundpelare i ditt vardagliga liv, för det är där den verkliga skillnaden görs och även det kan WWF hjälpa till med.

Avslutningsvis vill jag gärna påminna alla som planerar att tända ljus ikväll att använda rena stearinljus, utan paraffin (som ju är en oljeprodukt), eller ännu hellre ljus av bivax som också sprider än härlig doft. Passa också på att umgås och göra något annat än att sitta framför diverse dumburkar :-)

tisdag 19 mars 2013

The Story of Stuff: Electronics

Jag har tidigare skrivit om distanskursen jag går genom föreningen Medveten Konsumtion och känner att jag måste vidarebefordra lite av innehållet för de ställer viktiga frågor och väcker tankar som förhoppningsvis kan leda till att fler och fler blir medvetna om vilka bekymmer vi och vår jord står inför.

Denna gången är det en fortsättning på den informativa videoserien The Story of Stuff (kolla in hela projektet här) och handlar om problemen som uppstår i produktionen, konsumtionen och skrotningen av elektronik.


torsdag 7 mars 2013

Solrosen

En av mina favoritblommor är helt klart solrosen och för någon som, i likhet med mig, är lätt odlingshandikappad är den en fantastiskt kravlös växt som ger mångfaldig belöning. Det finns många fördelar med den här trevliga växten och jag tänkte nu pedagogiskt rada upp så många jag kommer på och hålla tummarna för att fler trycker ner några frön i jorden i år.
  • De går att odla nästan var som helst, utan särskilda krav på utrymme men bäst trivs den mot en solig vägg.
  • Det är en bra gröngödslingsväxt, att på ett naturligt sätt förbättra jorden.
  • Den är vacker att se på och vill du inte ha den klassiska solgula finns det många andra sorter att välja mellan.
  • De mogna fröställningarna är perfekta som energirik fågelmat under vintern.
När de mot hösten börjar vissna ner kan man även skörda fröna för eget bruk; antingen genom att du äter dem som de är (eller mödosamt skalar), men framförallt är de perfekta till egna solrosgroddar under vintern. Det känns inte alltid okej att köpa salladsgrönt under vintermånaderna och då är det här ett perfekt alternativ om man vill få i sig lite extra nyttigheter och vitaminer. Smakar gott gör de dessutom också.

För att grodda solrosfrön behöver du följande: frön, lite jord, någon typ av odlingstråg (ett halverat mjölkpaket fungerar utmärkt) och en fönsterbänk. Instruktionerna är ganska självförklarande och det här är i särklass det enklaste sättet jag vet att få egenodlat på tallriken, oavsett om du bor i villa eller lägenhet.

tisdag 5 mars 2013

Medveten konsumtion

I början av den gånga julmånaden hade jag turen att trilla över den intressanta sidan Medveten Konsumtion och det är precis vad det låter som, "ett nätverk av folk som hjälper varandra att kunna ta mer medvetna konsumtionsbeslut ur miljö- och rättviseperspektiv". De har i samarbete med Studiefrämjandet tagit initiativet till en kostnadsfri distansutbildning där man kan öka sina kunskaper och utveckla de vertyg man behöver för att bli en mer medveten konsument. Tyvärr har vårens kurs redan börjat, men håll ögonen öppna för nästa start. Däremot fanns det en video med under kursens första moment som för vissa var en chockande överraskning och för andra en obehaglig påminnelse om den moderna konsumtionens konsekvenser. Ta en kik!