torsdag 19 september 2013

Lästips: Jorden vi äter


Det är väl ingen hemlighet att vi blir allt fler och fler som befolkar den här fantastiska himlakropp vi kallar vårt hem. Befolkningen ökar mer för varje år som går och 2011 gick vi över gränsen för sju miljarder; hela sex av dem har tillkommit under det senaste seklet. Hur det kommer se ut de nästa hundra åren är svårt att beräkna, men att antalet människor skulle komma att dubbleras är en potentiell verklighet. För de flesta är det här visserligen ett faktum men många tänker inte nämnvärt på det och vilka eventuella följder det kommer att få.

Tyvärr har vi inte alla den lyxen att kunna skjuta undan besvärande tankar och en av de många dilemman som vi går och funderar över är huruvida vi ens kommer vara kapabla att sörja för alla dessa framtidens människor. Kommer det finnas plats att odla all mat? Hur ser den maten ut i så fall; ensidig och massproducerad? Kommer man ens kunna odla något eller kommer land och hav vara så uttömda på näring eller helt enkelt förgiftade nog att det inte finns något sätt att få naturlig mat?

Mat och miljö, men också pengar och politik, är några av ämnen som avhandlas i Jorden vi äter som är årets bok från Naturskyddsföreningen och den finns såklart att låna som e-bok. Framförallt talar författarna Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen om det hållbara jordbruket och om varför det behövs och hur vi kan göra för att ta oss dit. Kopplingen till den tidigare recenserade boken Matens pris är tydlig och de kan ses som två delar i en serie; nu är fokuset mer inställt på hur bra det kan bli med ekologisk förvaltning av våra resurser jämfört med hur dåligt det är med den nuvarande exploateringen.

Som en extra liten bonus kommer Naturskyddsföreningen anordna ett föredrag kring den här boken med en av författarna. Det är helt kostnadsfritt att lyssna på och det börjar klockan 17:30 på måndagen den 30 september. Detta sker i samband med att de också sätter igång årets Miljövänliga Vecka som också tar upp ekologisk vs. o-ekologisk mat så passa på att komma undan höstrusket och fika med likasinnade.

tisdag 10 september 2013

Smörserien, del 2: grädde

Jag har nyligen ställt till det lite för mig själv då jag efter en lång tids missnöje med Arla, trots att det fortfarande är "bondeägt", bestämt mig för att inte längre köpa deras produkter. Arla är inte vad det en gång var; svenskt, ärligt och byggt på en rättvis grund. Idag är det här gigantiska företaget numera halvdanskt med bönder i sex länder i Europa och använder sin näst intill monopolistiska ställning till att prisdumpa för att slå ut mindre mejerier som inte klarar av den massiva konkurrensen. Det finns alltför mycket att säga om den kritik som riktas mot Arla, men det skulle ta upp alldeles för mycket plats just idag så därför hänvisar jag till bland annat Cornucopia (som skriver mycket om detta) och Veckans Affärer.

Hur som helst har detta lett till att jag nu inte kan få tag på svenskt ekologiskt smör, det enda på marknaden kommer från just Arla, och lösningen på problemet var fram till nyligen ett huvudbry. Då tog jag modet till mig och bestämde mig för att helt enkelt göra eget smör; grädde från glada svenska kor finns det gott om. Första googlingsträffen jag fastnade för var Kryddburkens smarta och enkla recept, men nyfiken som jag är lyckas jag rota fram en väl gömd PDF på en av mina favoritsidor, Alternativ. Den innehåller en artikel från deras egna tidning Åter där konsten att kärna smör beskrivs ingående och grundläggande, ända in till minsta smörkorn. Proceduren är dock i grund och botten att vispa och vispa och vispa; oavsett hur noga du är blir slutresultatet oundvikligen smör och det är snarare så att det är svårare att få till den perfekt vispade grädden. Jag blev i alla fall väldigt nöjd med mitt första smörförsök med syrlighet från en god yoghurt och lagom sälta från lite havssalt. Smakade helt fantastiskt på hembakta skorpor med lite nykokt plommon- och citronmarmelad!


onsdag 4 september 2013

Busy bee

Jag har hittat tillbaka till min symaskin, hade glömt av hur mycket jag gillar att skapa och sy, och arbetar på som om det inte fanns någon morgondag. Sydde färdigt min "Stjärna" förra veckan och nu var det dags för ytterligare två härliga återbrukade tyger att förvandlas till bärbara godingar.

Den första heter "Skogsskiva" och det är som vanligt samma modell, nu när jag fastställt att storleken och sömmarna fungerar bra. Tyget däremot är den här gången blandning med 12% lin och 88% bomull, vilket ger ett mycket mjukare och finare tyg, så den här väskan skulle nog fungera bra i något annat sammanhang än att bara bära hem maten i. Tvättas också endast i 40 grader.

Andra väskan för dagen är "Solhattar" och har också lite av den där gröna friska vårkänslan. Kanske snart dags att hitta något lite mer höstigt att sätta nålen i. Kraftigt tyg i ren bomull, så 60 grader på den, men annars samma specifikationer som för övriga väskor. Hälsa på mig i butiken!


måndag 2 september 2013

Vego-måndag

Nu när semestern har tagit slut för de flesta och skolan har börjat igen kan det vara svårt att ställa om sig; från att ha haft hela dagar till att planera och laga mat, till att behöva komma på något vettigt på stående fot mellan resten av alla tankar. Därför är dagens inlägg tillägnat den oundvikliga vardagen då man kanske inte alltid har varken tid, lust eller ork att tänka på vad det ska bli till middag, än mindre om man ska göra det hela svårare för sig med vegetariskt.

Någon som har tagit orden lättlagat och vegetariskt till hjärtat är mor och dotter på matbloggen Vegetarisk måndag som varje vecka delar med sig av ett nytt vegorecept. De skriver med mottot att det ska vara närproducerat och säsongsbetonat, vilket jag själv tycker är ett klokt sätt att se på mat med tanke på vilka fina svenska råvaror vi faktiskt har året runt. Ibland slänger de in recept med fejkkött, quorn- eller sojabaserade, vilket kan vara till stor hjälp de dagar då det känns för knöligt att rulla falafel eller koka bönor.

För den som är lite mer äventyrslysten och tycker att vardagar också har rätt att vara roliga och spännande vill jag tipsa om två bloggar som dealar med indisk mat. Det förlovade landet när det kommer till vegetariskt är både stort och innehållsrikt med rätter som skiljer sig vida åt samtidigt som de är distinkt indiska. Amy's piece of cake har några år på nacken och många är nog redan bekanta med hennes fina bilder och intressant recept, ofta med en indisk twist då hon själv kommer från Gujarat. Vill man gå lite mer hardcore kan man titta in på Laga indiskt som drivs av en hängiven indienfantast som lagar traditionell mat men något enklare. Det bästa är författarens egna kommentarer till varje recept om vad som funkar eller inte, vilket gör det lätt att själv experimentera med smaker, styrka och kryddor. Laga något gott och ha en trevlig måndag!