måndag 27 januari 2014

Vego-måndag

Nu när det är nytt år och allt känner nog många att man behöver rensa kroppen lite från det gångna året och få en riktigt ordentlig nystart. Nu är jag inte vegetarian utan är i det facket som helt enkelt äter mycket vegetarisk mat, så för mig skulle jag kunna köra helt köttfritt i någon månad för att få känna den där extra kicken av att något är annorlunda. För dem som redan äter helvegetariskt kanske nästa steg blir att utmana sig till vegansk kost en period.

Men den ultimata utmaningen i nyttigt ätande är i min värld att köra veganskt men samtidigt också utesluta "de tre vita gifterna" som de så fint kallas; mjölk, mjöl ock socker. Det tar kost till en helt annan nivå och känner man att det är något som faktiskt är uppnåbart tänkte jag idag tipsa om ett par bloggar som har specialiserat sig på att just utesluta i princip allt utom grönsaker. Själv är jag inte riktigt framme vid den punkten att jag mentalt hade tyckt att det var roligt under en längre tid, men jag kommer absolut att inspireras till vardags. Vem vet, om ett år kanske allting faller sig så naturligt efter att ha blivit successivt introducerat att jag inte ens tycker att det är konstigt att inte använda grädde eller äta bröd. Jag älskar bröd...

Först ut är Louisa på Mitt gröna kök och hon har den härliga inställningen att nyttig mat inte ska behöva vara intetsägande eller omständig. Hon har fokuserat på att ersätta de ovan nämnda ämnena med sina nyttigare motsvarigheter från växtriket; nötmjölk och kokossocker är några exempel. Det hon lagar är ganska vanlig mat med den enda skillnaden att hon gör om grundstommen utan att ytan påverkas, så du kan hitta dina bekanta men utan gluten och laktos.

Tar vi en kort flygtur till väster hamnar vi hos Deliciously Ella i London som, efter att ha blivit diagnosticerad med en sjukdom som drastiskt påverkade hennes liv, ändrade sin kost för att kunna bota sig själv när inte medicinerna hjälpte till. Hon slutade med allt det där goda cold turkey över en natt och nu ägnar hon sin fritid åt att sprida enkelheten med nyttigt och naturligt. När man tittar på hennes bilder och läser ingredienslistorna är det sista man tänker på vad som inte är där för det enda man ser är överflödet av fantastiskt god mat. Ha en trevlig läsning!

1 kommentar:

  1. Tack för tipset om Mitt gröna kök som jag inte hört talas om tidigare. Vilka härliga recept på vegomat! Receptet på Nudelsoppa med currysmak får mig att dregla, mums!!
    Hade inte heller inte hört talas "The futur of food" den måste jag leta upp och kika på. Ha det riktigt bra!!/Annelie

    SvaraRadera