söndag 23 februari 2014

And now, the continuation of "Hells Plastic"

Då var det dags för uppföljningen av mitt tidigare inlägg om hur man kan göra för att bli av med några extra plastkilon från sitt liv och förhoppningsvis känna sig lite lättare, både till kroppen och sinnet. De första orden i mina lilla R-stege handlade om hur man med enkla medel och motiverade tankar gör för att minska beroendet av plast. Nu tänkte jag däremot prata om vad man ska göra med den plasten man ändå anser sig behöva, eller inte kan tacka nej till, och de resterande tre orden; reuse, recycle och recover.

Reuse - säg att du fått en plastpåse från affären med dig hem, inte är väl skräppåsen den första anhalten det första man gör? Nä, jag tänkte nästan det, utan det bästa är att använda den om och om igen tills den ger upp. Här hemma har vi myntat ett nytt begrepp, plastpåsepåsen, som betecknar den lite större påsen vi använder för att återvinna alla mindre påsar och plastprylar. Har man köpt på sig lite bröd-i-påse är det bara att spara den för att åter fylla med förhoppningsvis något hembakat, sy en väska av gamla kaffeförpackningar, stryk till dig ett kreativt plastpåsetyg eller varför inte testa att sticka något av ditt finaste plarn (plast+garn)? Möjligheterna är oändliga, det är bara att fråga Pharrell Williams.

Recycle - det här är väl en av de lättaste sakerna att åstadkomma och som de allra flesta gör ändå, men det tål att påminnas om. När du har hamnat i den situationen att du inte kan använda din stackars plastbit till något mer är det dags att se till att den hamnar på rätt ställe. Majoriteten av den plast vi använder idag har sitt ursprung i den ändliga resursen olja och plast som får flyga fritt i naturen är minst lika farligt som sin urfader. Det är därför viktigt att allt återvinns på rätt sätt, vare sig det är vanlig mjukplast, PET-flaskor eller pulkor och det är idag såpass behändigt att jag inte tycker att det finns någon ursäkt till att inte göra det. Kolla på din kommuns hemsida efter en sorteringsguide ifall det uppstår några oklarheter och tänk på att även den minsta flimsiga biten plast har sin plats.

Recover - vad händer när man själv har genomfört alla dessa steg, är det klart då? Självklart inte! Det finns åtskilliga människor idag som inte ägnar en tanke åt att saker och ting har sin rätta plats och att den definitivt inte är på gatan, i rabatten eller bland blåbärsriset. Jag ser det som en gemensam skyldighet att hålla rent, även om vissa inte fyller sin kvot, och det hade varit förödande om alla gick och tänkte "nä, men det där är inte mitt ansvar". Jag får erkänna att jag själv är dålig på att plocka upp skräp sådär och oftast är det "bara" batterier jag går ur vägen för och då åker det direkt med hem till holken. Den här videon nedan påminner dock om att plast inte är så harmlöst som man vid första anblicken kan tro, utan det kan ha samma förödande inverkan som ett batteri. Signa upp dig direkt på årets skräpplockardagar och kolla gärna in resten av Midways videos!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar