onsdag 5 februari 2014

Kemikalier, politik och pengar

Det verkar som att de giftfria vindarna återigen börjar blåsa lite kraftigare och rustlar upp allt fler människors kappor. Debatten om de osynliga kemikalier vi utsätter oss för dagligen och hur de påverkar oss har pågått lite i skymundan en del år, men har mer och mer börjat synas i större sammanhang. Det var 2011 som Katarina Johansson släppte sin storsäljare Badskumt och det får väl ses som den stora starten för ämnet som dittills inte ägnats en tanke av majoriteten. Diskussioner blossade upp på forum och bloggar och många, i synnerhet föräldrar, blev förfasade över vad företagen faktiskt stoppar i tuber och burkar i skönhetens och hälsans namn.

Katarina följde upp succén året efter med Den onda badankan som med en bredare vidd fångar upp alla möjliga olika substanser som finns omkring oss; allt från parfymerade plastleksaker till konservburkar. Bli dock inte rädd för att läsa böckerna i tron om att det är någon typ av skrämselpropaganda, utan det finns också mycket hjälp och tips att få för att kunna undvika det man känner inte är så bra för en.

Att det är viktigt med eldsjälar som brinner för att hjälpa andra, speciellt när inte företagen själva tar sitt ansvar, är det ingen som tvivlar på och verkligen inte när vi idag får ytterligare vatten på vår kvarn. Den före detta generaldirektören för Kemikalieinspektionen Ethel Forsberg har i många år arbetat för att göra frågan kring kemikalier i vår vardag mer synlig för allmänheten, men har ständigt motarbetats av både sin egen myndighet och berörda företag. Efter att debatten under det senaste året försvunnit från rampljuset tycks det återigen vara hög tid att påminna folk om vad det är som göms i kemiindustrins mörka vrår och Ethel har nu äntligen kunnat ta steget och ge ut den bok hon i många år knåpat på.

Med den unika inblick hon haft under åren tvivlar jag inte på att hennes bok, Makt, plast, gift och våra barn, kommer att bli en mycket intressant läsning. Det är inte ofta vi vanligt folk får titta in och se hur maktspelet går till och vad det egentligen är som driver lagar och regler, en gegga av pengar och politik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar