fredag 21 februari 2014

Plast, plast, mera plast

Förra året skrev jag ett inlägg om plaster i havet, främst då om de svårfångade mikroplasterna som flyter omkring utan att vi idag har någon som helst möjlighet att ta hand om dem. Problemen med stora och små plastpartiklar fortskrider i det tysta, i bakgrunden för många, så jag tänkte att det idag var dags för ett nytt inlägg för att påminna oss alla och även mig själv. För oss allra flesta är en minskad plastanvändning ett inte alltför enkelt problem att lösa eftersom det innefattar så många olika sätt vi nyttjar plast i vår vardag; när och till vad, hur och vad händer sen?

Sanningen är att plast trots allt är ett ganska fantastiskt ämne och finns därför integrerat i alla delar av våra liv och i en del fall är det svårt att hitta en likvärdig ersättare. Av den anledningen gäller det att tänka smart inför varje plastval man står inför, men ibland är det väldigt lätt att bara ta den enkla vägen och det är då det gäller att vara väl förberedd så att man har kraften att gå åt det rätta hållet. Det finns många versioner av det så kallade R-systemet för återvinning beroende på hur många steg man behöver och vilken produkt det gäller. För plast tycker jag att de här orden fungerar väldigt bra; refuse, reduce, reuse, recycle och recover. Det låter mycket bättre på engelska så jag låter de stå kvar som de är, men jag ska förklara lite närmare vad jag menar med varje del nedan.

Refuse - gör det till en vana att alltid tacka nej när du erbjuds något som tenderar att tillhöra släktet engångsprodukter. Hit räknas plastbestick, take away-muggar, plastpåsar, sugrör och så vidare. Ha istället med dig tygväskor, din egna mugg, försök att inte köpa färdigmat i plastbyttor, köp inga plastiga engångsprodukter för eget bruk utan satsa istället på komposterbara varianter i trä eller andra förnyelsebara fibrer om det verkligen är ett måste.

Reduce - försök att ersätta dina nuvarande plastprodukter genom att gå igenom varje liten grej och se sedan om du kan hitta något som är bättre och inte är plast. Byt ut plastpåsar mot papperspåsar där det går, tändstickor är bättre än plasttändare, byt den flytande tvålen mot fast, skärbrädor i plast mot trä, teflon mot gjutjärn, plastburkar mot glas. Det finns många små grejer man kan göra och tänk på att varje sak räknas som en vinst. Jag kan inte tipsa nog om Lapland Eco Store som har lösningar på allt!

För att det här inlägget inte ska bli för långt blir det fortsättning följer och jag lovar att det inte ska dröja för länge, men börja redan nu fundera på vad du kan göra för att plastbanta ditt liv. Vad har du själv för tips? Jag lämnar er åt era tankar med den här videon.


2 kommentarer:

 1. Fantastiskt inlägg! Det är så viktigt att vi tänker på att reducera vårat plastanvändande & du har beskrivit det så bra!
  Erika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de fina orden! Det är alltid roligt när man når ut till andra :-)

   Radera