tisdag 25 februari 2014

Skotta, grodda, blöta

Även om det på de flesta håll i landet har varit en mycket mild vinter i år och min persilja fortsätter att växa i oförtruten takt i sin kruka på balkongen, så tyckte jag ändå att det behövdes lite extra grönt nu i väntan på våren. Jag har därför sen några veckor tillbaka tagit upp groddande och skottande efter ett långt uppehåll då jag är en periodare av stora mått; när jag väl gör något gör jag det ordentligt tills jag tröttnar. Förhoppningsvis håller det i sig ett längre tag då vi har lovat här hemma att försöka äta mer färskt grönt och då är groddar och skott perfekta; snabbt och enkelt.

Utöver trevlighetsfaktorn med att ha något spirandes grönt ståendes på köksbänken är groddade frön och diverse legymer fullproppade näringsbomber. När man tillför fukt så väcker man fröet till liv och det börjar förbereda sig för livet som planta, bland annat genom att neutralisera fytinsyran som för fröet är livsviktigt innan det får chansen att växa och bli stor, men inte så bra för oss då det binder mineraler till sig och vi får svårt att tillgodogöra oss dem. Bönor och linser innehåller också en typ av sammansatta kolhydrater, oligosackarider, och det är dessa som är orsaken till mångas problem med gaser men när man groddar bryts det ned till enklare former och blir mer lättsmält. En ytterligare fördel är att mängden vitaminer skjuter i höjden, framförallt om groddarna placeras ljust. Det finns med andra ord väldigt goda skäl till att sätta en burk eller två med dina favoriter.

Nu tänkte jag därför dela med mig av mina äventyr bland skafferiets fröer, spannmål, bönor och nötter och förhoppningsvis motivera fler att experimentera med dessa saftiga och krispiga nyttigheter. Fram tills nästa inlägg, håll tillgodo med Sproutpeoples fantastiska sida med underbara bilder och inspiration som bara väntar på att realiseras i ditt kök.

1 kommentar:

  1. Är lite av en periodargroddare, ibland har jag hela huset fullt med groddar sen kan det gå månader utan att en enda liten grodd syns till. Borde bli bättre, det är ju så himlens gott och som du säger en trevlighetsfaktor. Bra tipps om Sproutpeoples hade inte hört talas om sajten. Ha en fin söndag!

    SvaraRadera