torsdag 27 mars 2014

Det våras för eko

Det är väl ingen som har missat skriverierna nu under början av året om hur ekologiska livsmedel skördat enorma framgångar under hela 2013 och trenden är att det även i fortsättningen kommer att gå uppåt. Totalt ökade ekobranschen sin försäljning med dryga 12 procent där det främst är kött och frukt och grönt som står för den största efterfrågan.

I täten går de giftfria bananerna som har ökat sin försäljning med minst det dubbla hos samtliga stora matkedjor. Många fick upp ögonen för gift i besprutade bananer i samband med Testfaktas analys som kom fram till att bekämningsmedel inte bara finns i själva skalet utan även tränger ner in i köttet. Enda sättet att undvika att få i sig kemikalierna är att välja ekologiskt och KRAV-märkt. Det är roligt när privatpersoner aktivt väljer bort besprutad mat till förmån för en produkt som är snäll mot både människan och naturen, men det är inspirerande när butikerna själva tar initiativ till förändring. Ett ypperligt exempel på detta är Coop-handlaren i Genarp som var mycket tydlig med att de vanliga bananerna tyvärr var slut och att det nu bara fanns besprutade fulbananer kvar.

Nu senast idag rapporterar Scan att försäljningen av ekologiskt griskött har skjutit i höjden bara under de få månader som hittills passerat av det nya året. Ökningen kan härledas till många anledningar, av vilka en del inte är av den positiva sorten där köttskandalerna som avlöste varandra koms ihåg allra bäst. Ryktet går att det snart också börjar bli brist på ekovete så för alla er som älskar att baka hemma, mig själv inräknad, håll koll på nivåerna i skafferiet för det är fruktansvärt trist att behöva avstå från bröd och bullar knådat med egna händer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar