tisdag 25 mars 2014

Grodda: rädisa

I min jakt på spännande fröer att experimentera med i groddningens namn gick jag igenom min korg där jag samlar alla mina fröpåsar. Någonstans i mitten hittade jag mig en påse Primo Vitamino som är Nelson Gardens groddserie och just den här innehöll rädisfrön. Gammal som gatan med ett utgångsdatum från 2012 hade jag antagligen köpt den just för att grodda, men det blev aldrig av. Istället rotade jag fram den förra året och tänkte att "här ska odlas rädisor", då det är en av mina favoritgrönsaker med sin peppriga och saftiga krispighet. Tydligen så är det skillnad på frön och frön, för dessa ville liksom aldrig bilda sig den där goda rotknölen utan plantorna krälade längs jordytan med knapp förankring. De såg riktigt sorgliga ut.

Eftersom jag är den jag är så slängde jag inte påsen även om mitt odlingsförsök blev misslyckat och jag blev utan hemodlade rädisor den sommaren; man vet aldrig när man kan behöva lite icke odlingsbara rädisfrön. För några veckor sedan kom minnet fram att jag hade sparat dem och nu skulle här minsann groddas! Jag täckte botten i en glasburk med frön, hällde på vatten och lät dem sedan stå i blöt över natten, detta för att ge fröet en riktig vatteninjektion och rivstarta groddningsprocessen. På morgonen därefter silade jag av dem genom en bit muslintyg och sedan fortsatte jag under de kommande dagarna att ge dem en sköljning morgon och kväll. Efter fyra dagar hade de blivit små söta lila svansar, men jag ville ha dem än lite större och lät de gå två dagar till och fick på köpet en fin bladutveckling. Klorofyll är aldrig fel.


Smaken var fantastisk! Ordentligt skarp med lagom mycket styrka, man kände fortfarande tydligt att det var rädisor man åt. Sambon var inte lika förtjust i pepprigheten som tog över när man åt dem rätt upp och ner så de hade passat perfekt i en sallad för den som föredrar lite balans. De var inte beska eller bittra som en del groddar kan bli, utan väldigt uppfriskande och nästan söta. En absolut rekommendation för den som gillar rädisor och för dem som inte placerar sig i den kategorin lovar jag att det kommer mer experiment.

2 kommentarer:

  1. Ditt inlägg fick mig att gå raka vägen till min frösamling och leta reda på de rädisfrön som jag köpt på någon trädgårdsmässa och försökt så, utan att lyckas. Nu skall här groddas istället!

    SvaraRadera
  2. Ställde du groddarna mörkt eller ljust?

    SvaraRadera