måndag 18 augusti 2014

Dokumentärtips: Mission Blue

Efter ett antal månaders paus tyckte jag att det åter var dags att jag tog mig tillbaka till vad jag brinner för mest; den här bloggens innehåll och vad jag kan förmedla till er som läser den. Ibland så kommer livet emellan med allt vad det innebär och vissa saker får läggas på hyllan på obestämd tid, men nu har jag bestämt mig för att plocka ner och damma av den. Jag hoppas att min entusiasm för detta kommer skina igenom och att ni kommer tycka att den är bättre än tidigare då jag kommer försöka få mina ambitioner och bloggens inriktning att synas än tydligare.

Som premiär tänkte jag prata om en annan premiär, nämligen Netflixs egenproducerade havsdokumentär Mission Blue. Det är en fantastisk berättelse om en kvinna vars liv har ägnats åt havet och med all säkerhet befinner sig i toppskiktet på listan över antal timmar spenderade i saltvatten, Sylvia Earle. Trots att nog inte särskilt många har hört talas om henne är hon en av de mest inflytelserika och respekterade när det kommer till den marina världen. Som en framtida utforskare av rang väcktes hennes intresse för havet vid tolv års ålder när hennes familj flyttade till Floridas kust 1947 och sedan dess har hon passerat många milstolpar, både inom marinbiologi såväl som kvinnohistoria.

Idag är hon vid 78 års ålder (snart 79) en av havets starkaste beskyddare och har genom sitt livslånga engagemang betytt enormt mycket för hur vi ser denna stora blåa massa som täcker 70% av jordens yta. Dokumentären följer hennes karriär och kampen hon fört för att havet ska ses som det bräckliga ekosystem det faktiskt är och det är inte många människor som kan berätta om hur världen under ytan såg ut innan vi tog över även där. De drastiska negativa förändringarna hon erfarit under åren är något som fler borde få möjligheten att bevittna och jag kan rekommerdera alla att ägna två timmar åt att titta på den och sedan fundera kring hur vi själva behandlar havet.


Vill du se hennes TEDTalk, efter att ha vunnit 2009 års pris för sin kreativa och modiga vision för att förändra den globala situationen som havet befinner sig i, så kommer den här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar