onsdag 3 september 2014

Odlingsrapport

Nu när den allra hetaste sommarvärmen har gjort sitt står ytterligare en del av grönskan i trädgården färdig att skördas. I föräldraträdgården har det tidigare i år plockats broccoli och blomkål, där den senare lyckades bättre än den första (kålfjärilar är vackra men herregud vad tokig man blir på dem). En purjolök har också dragits upp och läxan att lära från det är att kupa ordentligt och toppa blasten! Nu blev det mer grönt än vitt, men det är ju lika gott för det och kanske till och med nyttigare?

Här hemma på balkongen har de fyra tomatplantorna, tre körsbär ('Mammatomater') och en mellanstor sort ('Tigerella', från en gratispåse) givit oss nästan ett kilo hittills och det är bara att fortsätta att mumsa på allt eftersom de mognar. De som inte hinner bli annat än gröna får jag fundera på vad jag ska göra med om några veckor. Chutney kanske? Just nu försöker jag fundera ut vilken av körsbärsplantorna som jag tycker gett mest och sen välja ut en riktigt fin tomat att ta frön ifrån för nästa års skörd.

Förra årets persiljeplantor har blommat under sommaren och frökapslarna har nu börjat mogna så de är nog också klara ganska snart. Årets plantor växer som ogräs och även om det plockas var och varannan dag finns det gott om grönt kvar till höstens parti av örtsalt, som jag i år har extra stor efterfrågan på från familj och vänner. Den sista dillen jag satte är också redo för fröskörd och det luktar gudomligt när man rustlar på plantorna. En annan planta som också har börjat bilda fröskidor är min ruccola som under en månads tid har stoltserat med fina små söta gula blommor som jag inte hade hjärta att ta bort.

Anledningen till att jag i år tar egna fröer från mer än bara tomaterna är ren lathet om jag ska vara ärlig, då jag inte brydde mig om att rensa ur persiljekrukorna i våras, dillen sattes egentligen lite för sent för att bli nåt annat än krondill och ruccolan hade jag helt enkelt glömt bort. Men det är ett experiment som har fallit väl ut än så länge och nu gäller det bara att se om jag lyckas ta hand om fröna så jag får bra grobarhet.

Hösthallonen ('Autumn Bliss') har också börjat mogna och de blir stora och många för den lilla plats de har att växa på, men jag tycker de är lite vattniga i smaken så i framtiden när jag får mer plats att odla på ska jag nog skaffa mig sorter som har lite mer djup i sig. I övrigt puttrar gräslöken på i maklig takt, inte lika frenetiskt som förra året, och så småningom ska den också hamna i örtsaltet. Tyvärr är kameran ute på vift i den stora vida världen så det blir tråkigt nog inga bilder, men det är kanske lika bra för det börjar se lite gult och ynkligt ut här och var till skillnad mot junis grönskande prakt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar