torsdag 11 september 2014

Säsonger

Idag lever min lilla familj efter devisen att lokalt är bra är och ekologiskt är bättre men en kombo av de två är bäst. Därför har vi nu mer än nånsin börjat handla efter säsong och på ett sätt känns det väldigt befriande men samtidigt lite besvärligt. Tyvärr är vi barn av vår tid precis som de flesta idag mellan 0-50 och vi har vuxit upp med att allt alltid finns att köpa oavsett om det är snö eller sol ute. Därför har vi tidigare inte behövt tänka på om det vi vill ha att äta just den dagen faktiskt finns i butiken eller inte, för det gör det alltid. Det krävs helt enkelt att man ställer om sitt tänk och planerar matsedeln efter mer än bara vad man känner för att äta.

Ett exempel som illustrerar det här fenomenet så tydligt är när vår gula lök tog slut (jag älskar lök och måste alltid ha minst tre sorter hemma) för ett par månader sedan. Ja, men det är väl bara att gå ner och köpa mer tänker jag och promenerar glad i hågen utan en tanke på att det jag vill ha kanske inte finns. Väl framme tar jag upp nätet med ekologisk lök och läser på etiketten. Till min fasa ser jag att det står Ursprungsland: Egypten! Samma sak när jag skulle göra lite potatismos och ville ha en vinterpotatis till det, Urpsrungsland: Frankrike!

Jag kan hålla med om att ekologiskt är att föredra framför närodlat (jag vill ju inte förgifta min närmiljö), men jag kan bara inte med att köpa en svensk stapelvara som odlats utomlands. Konsekvensen av mina övertygelser har lett till att inget potatismos har ätits och vi har fått klara oss på små knipplökar under sommarmånaderna, men det är helt okej och det känns faktiskt riktigt bra. Speciellt nu när skörden börjar komma igång på riktigt och jag blev så glad när jag besökte Bondens marknad i Haga i lördags och hittade riktigt fina gula lökar, direkt från den snälla ekobonden som stod där och pratade om vilket bra väder det varit för att ta upp och torka löken på gårdsbacken. Jag fick ge två kronor styck, vilket blev runt 20 kronor kilot när jag vägde dem hemma och det är ett riktigt bra pris. Det bästa av allt är att alla pengarna gick direkt till odlaren!

Behöver jag ens säga hur mycket jag ogillar ICAs slogan sen ett par år tillbaka om att "det är alltid skördetid någonstans på jorden"?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar