måndag 1 september 2014

Vegan-måndag

Här hemma äter vi en hel del vegetariskt, så pass att sambons arbetskollegor en dag ställde sig undrandes till varför han hade med sig korv i lunchlådan eftersom "du är väl vegetarian?". Med humorn i situationen lagd åt sidan kan man fråga sig själv varför en del är så vana vid köttätande att man automatiskt tänker vegetarian bara för att någon inte har med sig köttbitar till lunch var och varannan dag. Det är lite sorgligt att normen har kommit att bli så, men jag ser det också som ett gott betyg på att den mat vi lagar innehåller ordentligt med grönt.

Att bara ha inslag av kött, fisk, fågel och någon enstaka charkuteri i kosten istället för att låta det spela huvudrollen vid varje måltid har verkligen fått oss att uppskatta det på ett helt annat sätt. Vad många anser vara vardagsmat är något vi istället unnar oss, men jag vill vara noga med att påpeka att det inte handlar om att beröva oss på något sätt utan snarare om en annorlunda syn på köttätande. Ägg och diverse mejeriprodukter äter vi dock samma mängd av som tidigare i våra liv. Undantaget är smör som, då vi nuförtiden gör det själva, också räknas till det lilla extra och förgyller frukosten på helgerna istället.

Med den här bakgrunden föll det sig som så att jag, då jag under de kommande tre veckor endast kommer vara ansvarig för mat till mig själv, tog beslutet att utesluta alla typer av animaliska livsmedel och leva enbart på vegetabilier. Jag har valt att se det som mer av ett experiment än en utmaning för jag tror inte att det ska vara några problem men det ska bli spännande att se om några ändå uppstår. Om det är någon mer som känner att det hade kunnat vara kul att testa vill jag varmt tipsa om Oh She Glows som får veganism att framstå som det lättaste i hela världen och hon delar gärna med sig av allt hon kan.

2 kommentarer:

  1. Det är intressant det där med "köttnormen"; att en måltid ska byggas upp kring just köttet. Kul att du testade veganskt, hur gick det? Var det lätt tycker du?
    Här hemma äter vi väldigt mycket veganskt, det är ett speciellt sätt att tänka på som tar ett tag att komma in i. Men det blir lättare och lättare tycker jag byter ut produkter pö om pö. Smöret är allra svårast tycker jag.
    Kram Sofia

    SvaraRadera
  2. Det går faktiskt väldigt bra, hade inte förväntat mig särskilt stor omställning. Smör klarar jag mig hyfsat utan (även om det på en knäckemacka är syndigt gott). Däremot är jag en ostoman av stora mått; mozzarella, parmesan, svecia, cheddar, brie, feta, färskost, halloumi, emmentaler, you name it! Jag ska försöka överleva ;-)

    SvaraRadera