måndag 8 september 2014

Vegan-måndag

En vecka har nu gått av mitt vegan-projekt och jag måste säga att det hyfsat följer de förväntningarna jag hade innan. Maten hemma har inte varit några problem eftersom vi ändå lagar det mesta från grunden och vet vad det innehåller. Sen har vi egentligen aldrig varit några storkonsumenter av mejeriprodukter eller ägg; lite crème fraîche i nån sås, grädde i en soppa och en pannkaka då och då. Jag själv däremot älskar alla sorters ost (utom möjligtvis kittost) och det har varit lite svårt för ost finns ju i så många olika former och passar i princip till allt. Det är inte direkt så att jag lider men det är den enda saken som gör att kosten känns annorlunda från förut. Kanske också det att jag måste anstränga mig lite mer för att få i mig all kalcium jag behöver, speciellt eftersom jag försöker att inte äta berikade "fejk"-produkter. Har rent generellt väldigt svårt för sojakorvar, havremjölk, quornfilé, mjölkfritt margarin och annat mystiskt.

Det kom inte heller direkt som en chock att man som vegan har det riktigt svårt att ute på stan hitta något bra ställe att äta på. Vegetariska alternativ finns på nästintill alla restauranger idag, även om utbudet kanske inte är det allra mest innovativa, men vill du ha det helt fritt från animalier får man leta. Antalet ställen har visserligen ökat med åren, men om man som jag inte är invigd i alla dessa små hemliga pärlor kan det vara svårt att upptäcka dem. Här bidrar Google med stor hjälp, trots att de likställer vegan med vegetarian i resultaten (?), och jag hittade en hel del sidor med många bra tips. Vegan Göteborg hade en väldigt utförlig och framförallt aktuell lista och vill man själv tipsa är det bara att skicka ett meddelande på deras facebook.

Jag roade mig också häromdagen med att gå att läsa innehållsförteckningar på en mängd varor i närmaste matvarubutiken och de anställda måste ha kollat konstigt på mig till slut. Det som slog mig var i hur många produkter det finns animaliska tillsatser, allt från färgämnen till ytbehandlingsmedel. Sen finns det också en hel del som kan vara både av vegetabiliskt liksom animaliskt ursprung. Nä, tacka vet jag livsmedel med endast en ingrediens i listan. Tur att man gillar att laga mat...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar