måndag 29 september 2014

Vego-måndag

Nu har det gått en vecka sedan jag avslutade mitt 21-dagars veganprojekt och efter att ägnat de senaste dagarna åt att fundera över om jag på något sätt känner mig annorlunda kan jag svara; nä, inte särskilt. Det var ingen större omställning livsmedelsmässigt och eftersom jag ändå inte äter ute alltför ofta klarade jag mig hyfsat då också. Skulle jag iväg någonstans var det helt enkelt mer behändigt att ha med sig mat och det händer i vanliga fall också.

Trots detta känner jag att vegankost inte är något för mig av några olika anledningar. Den första är att människan egentligen inte är gjord för att leva på en helt vegetabilisk kost. Gör man det utan att äta berikade livsmedel eller tillskott så får man till slut brist på framförallt B12, men också D-vitamin (under vintern) och det kan vara svårt att få i sig all kalcium man behöver. Andra anledningen är att jag anser att djurhållning är en nödvändighet och är en viktig del i det kretslopp vi skapat genom att bli jordbrukare. Gödsel behövs för att odla grödorna och djuren bidrar till att uppehålla den biologiska mångfalden i vår natur.

Däremot kan det aldrig skada att äta mer grönt och enligt färsk statistik från Jordbruksverket verkar det som att fler och fler anammat den tanken då konsumtionen av kött minskat det första halvåret i år. Visserligen bara 3 respektive 4 procent (nöt- och griskött) men efter att stigit i så många år hoppas jag att även en till synes obetydlig minskning är början på något långsiktigt snarare än bara en trend. Och för att underlätta det för alla som vill laga något icke-köttigt idag tipsar jag om att kolla in Oköttsliga lustars receptarkiv och inte minst alla deras fina bilder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar