tisdag 7 oktober 2014

Äppel päppel...mos!

Jag vet inte hur det har varit för er andra men här på västkusten har jag fått flertalet rapporter om att äpplena i år har fallit ner i större mängder innan de mognat färdigt. Föräldrarnas äppelträd har inte varit undantaget och även om vi hade ett visst mått av äppelvecklarangrepp så har även friska äpplen trillat av pinn alltför tidigt. De angripna och de som damp ner i backen och skadat sig är inte alltid så aptitliga att äta så varför inte omvandla till äppelmos om man har tålamod över till att rensa.

Äppelmos tycker jag så gudomligt gott att det blir till sleva i sig med sked när den första batchen är gjord för säsongen och är det enda som duger när det vankas plättar. Det ska vara så lite socker som möjligt, helst inget alls, för att få den där rena äppelsmaken och gärna skal kvar för både aromens och färgens skull. Eftersom det inte var så många äpplen den här gången skar jag dem i mindre bitar med skal på och kokade sönder utan vatten för att sedan gå loss med en stavmixer.

När jag gör sylt och mos av bär och frukter använder jag i princip alltid mindre socker än vad som anges i recepten och går mer efter vad jag tycker blir en bra balans mellan sötma och smak. Förr följde jag alltid recepten till punkt och pricka, men tyckte att allt blev så väldans sött. För lite över ett år sedan gick jag däremot en bär- och fruktförädlingskurs hos Eldrimner, en organisation som värnar om svenskt mathantverk med enormt förråd av kunnande, och jag fick då allt svart på vitt när det kommer till sylta och safta.

Många idag tror att man måste köpa speciellt syltsocker för att ens kunna få en produkt som är hållbar och ytterligare en del tror stenhårt på att vanligt socker alltid måste tillsättas. Det kunde inte vara mer fel. Socker används såklart först och främst för att söta, men också för att ge konstistens och att hållbarheten EFTER burkens öppnande förlängs. Det som det däremot inte behövs till är att skapa en hållbar konserv av frukt och bär. Nyckeln är istället pH-värdet på produkten, men jag tror nog att det behövs ett eget inlägg för att göra allt fullständigt klart. På återseende!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar