fredag 17 oktober 2014

Nya bekantskaper

Nu i veckan spenderade jag några timmar på Naturhistoriska Museet här i Göteborg och det kom sig av ett antal olika anledningar. Först och främst anser jag att kunskap är väldigt viktigt (gratis, väger inget och allt det där) och vad passar då bättre än ett museum? Eftersom jag inte kunde komma ihåg att jag någonsin varit på där tidigare tänkte jag 'bättre sent än aldrig'. Sen regnade det riktigt ordentligt ute så det finns ju inget bättre än att smyga omkring i en stor byggnad och sedan njuta av lite varm choklad och en hembakad bulle i museikaféet.

I efterhand såhär kan jag konstatera att ett museum fullt av döda och konserverade saker inte riktigt är min kopp te. Hur intressant det än är att se alla dessa kreaturer som sina riktiga jag kändes det ändå både obehagligt och ganska makabert faktiskt. Så ingen upplevelse jag med längtan ser tillbaka på med andra ord, men jag kan absolut förstå tjusningen och förundran man känner, speciellt som barn.

En avdelning bestod av diaramor över olika naturscener, allt från de djupaste skogarna med älgar och björnar som lufsar omkring till de klippiga stränderna där fåglarna häckar säkra från rovdjur. En skrämmande tanke slog mig redan vid den första utblicken av en konstgjord skådeplats av uppstoppade djur och plastiga växter; är det så här framtiden kommer att bli? Kommer vi bo i en värld där natur är sällsynt och endast finns att beskåda på museum? Denna känslan förstärktes av att det fanns flera exemplar av redan utrotade djur och det lämnar ingen trevlig eftersmak i munnen.

Trots min i efterhand personliga aversion mot det här äventyret fanns det helt klart ljuspunkter och deras tillfälliga utsällning Att döma av utseendet var en av dessa. Väldigt intressant uppbyggt kring hur vi bedömer andra utifrån hur de ser ut med lite inslag av funderingar kring genetik så jag kan absolut rekommendera ett besök innan den vandrar vidare den 11 januari. En annan var deras trevliga lilla bokhörna som ställts iordning av Göteborgs Biologiska Förening där man kunde botanisera bland massa skänkta böcker och om man hittade någon man gillade var det bara att ta hem den mot ett bidrag till deras låda för att stötta museet. Mycket trevlig idé, återvinning och välgörenhet på samma gång!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar