lördag 29 november 2014

En köpfri dag

Idag var det så dags för den årliga internationella Buy Nothing Day och den har sedan 1997 funnits på sin nuvarande plats i kalendern. Det var kanadensarna som var först ut redan i september 1992 men dagen flyttades sedan till slutet av november som en reaktion på den föregående dagen, nämligen Black Friday. Det här är en dag i USA då man, med Thanksgivingkalkonen fortfarande i magen, står och köar i flertalet timmar utanför allsköns butiker i väntan på den största rean på hela året. Tyvärr (får man väl säga) så ser det ut som att det här konceptet har börjat få allt starkare fäste även här på hemmaplan.

Det här eventet har också traditionellt setts som starten på julshoppingen och som även här i Sverige i år förväntas slå rekordet från förra året. Det enda som hindrar framfarten av allt högre siffror är ekonomiska kriser och under de senaste två decennierna har detta inträffat endast ett fåtal gånger, i början av 90-talet och 2008.

Initiativet med den köpfria dagen, som syftar tilll att man aktivt inte ska handla något på 24 timmar, både hyllas och ifrågasätts av många olika aktörer. Uppnår det syftet att väcka uppmärksamhet kring konsumtionen och kanske bidrar till att göra en faktisk skillnad? Eller blir det bara som Svensk Handel säger, "Det vi inte köper i dag köper vi då dagen efter istället[.]"? Personligen känns det som att de flesta som uppmärksammar detta och faktiskt genomför en förändring redan är så pass medvetna att majoriteten av deras dagar är köpfria. Sedan finns det också en känsla som säger att det faktiskt är en förändring på gång i många delar av samhället.

En våg av medvetenhet, ekologiskt, giftfritt och generell grönhet sveper över världen och här i Sverige blir det allt tydligare att fler börjar bry sig om miljörelaterade frågor, antingen för sitt eget, sina barns eller helt enkelt för allas vårt väl. Därför uppmanar jag inte till att ha en köpfri dag utan snarare att man börjar anamma ett annat tänk när det gäller konsumtion, att man fokuserar på behov istället för begär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar