torsdag 6 november 2014

Smörserien, del 3: solrosfrö

Regn, regn och åter regn. Så har det sett ut på många håll i landet under den senaste månaden, men ingen annanstans är vi väl så luttrade av molnens blöta droppar som på västkusten. Personligen har jag inget emot regn, eller annat 'tråkigt' väder för den delen heller, utan lever livet efter det klassiska talesättet 'inget dåligt väder, bara dåliga kläder'. Däremot gör det helt klart att vardagen får en lite gråare nyans som det ibland kan vara svårt att se ljust på. Därför tänkte jag att det var dags att testa ett experiment jag länge gått och tänkt på, nämligen solsmör!

Solsmör låter lite roligare än att behöva säga solrosfrösmör, men det är precis vad det är. Benämningen är ett vedertaget begrepp borta i staterna; det är till och med ett registrerat varumärke och marknadsförs som ett hälsosamt alternativ till konventionella nötsmör. Faktum är att solrosfrön innehåller bra mycket mer nyttigheter och en något större andel av omättade fetter än jordnötssmör. Det är så fullproppat med vitaminer och mineraler att en ynka matsked solsmör ger en tredjedel av det dagliga behovet av vitamin B1 och vitamin E. Det är också rikt på vitamin B6, järn, magnesium och zink.

Det här visste jag sedan innan och av den anledningen slänger jag gärna med några nävar när jag bakar bröd eller har i frukostskålen med fil/gröt/yoghurt. Det som därför skulle bli spännande var att se hur smaken blev när det väl var rostat och mixat och jag kan säga att det var över förväntan i jämförelse med den klassiska jordnötsvarianten.

Jag började med att rosta fröna (ungefär 350 gram) lite lagom i en torr stekpanna, inte för bleka och inte för mörka. Det går självklart lika bra att använda naturella frön om man föredrar den smaken, men jag tycker dock att en rostning hjälper till att få fram smakerna lite bättre. När fröna har antagit en färg man är nöjd med är det bara att hälla ner dem i en matberedare tillsammans med lite salt (knappt en halv tesked), sätta på locket och trycka på kör. Det kommer först att blir grova smulor som gradvis blir finare och finare tills det blir ett mjöl. Det är bara att fortsätta eftersom man vill arbeta det så mycket att fröna till slut släpper oljorna och det blir något som mer och mer liknar ett nötsmör. Jag brukar inte tillsätta någon extra olja eftersom jag tycker resultatet blir bättre utan. Följde instruktionerna från den här sidan och blev mycket nöjd med mitt solsmör och min nötallergiske kompis gav det också tummen upp. Snabbt, enkelt, nyttigt och gott, vad mer kan man begära?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar