söndag 18 januari 2015

Grodda: gröna linser


Det har ju som bekant inte riktigt blivit en ordentlig vinter denna säsong på många håll i landet och både snön och minusgraderna har uteblivit här på västkusten (2014 var för övrigt varmaste året hittills). Vi har i princip levt med slaskig höst i tre månader och förhoppningen om en krispigt kall och vit vinter blir allt mindre ju längre tiden går. I vanliga fall hör jag till dem som frodas under det kalla halvåret trots minskat antal soltimmar, torr hud och statiskt hår, men i år har till och med jag fått en släng av lite vinterdepp.

Förutom att verkligen ta tillvara på de finare dagarna har jag groddat och skottat frenetiskt på köksbänken för att få en liten extra kick av de mer lättillgängliga vitaminerna och mineralerna, men också den drastiskt ökade mängden antioxidanter. Själv har jag stålmage som inte verkar rubbas av nånting, men groddningen ska också hjälpa till att minska de gasbildande ämnena för de som vanligtvis känner att baljväxter ställer till med såna problem. Plus också för de nyttiga proteinerna och mängder av magens bästa vän, fibrer.

Denna gången är det gröna linser som fått spira till i glasburken och det är en av mina favoriter. Smakmässigt påminner det självklart om linser men de är också lite nötiga med endast en liten hint av beska. Väldigt krispiga och saftiga, men framförallt väldigt enkla att få till så de passar perfekt för nybörjaren. Bara att följa instruktionerna och vänta tålmodigt. Volymen kommer att öka till mellan dubbelt och trippelt under tre-fyra dagar för att sedan vara perfekta till mellanmålet eller som avslutning över thaigrytan. Nackdelen är det är en av de groddar som jag tycker tenderar att snabbt tappa den goda friska smaken om de får stå i kylen mer än ett par dagar. Därför skulle jag råda till att göra mindre satser men oftare så att man hela tiden har färska till hands. Mycket nöje!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar