fredag 9 januari 2015

Nytt år och nya utmaningar

Som inledning på mitt nya år har jag funderat lite kring vad jag vill åstadkomma med de kommande 360-nånting dagarna och vad jag kan göra för att kunna uppfylla mina mål. Det senaste året har en hel del saker dominerat miljö- och hållbarhetsrörelsen; plastbanta, giftbanta, ekologiskt, köttfritt, lokal mat. Listan kan säkert göras längre och jag hoppas att många av nämnda engagemang fortsätter att öka, men även att fler tillkommer och kan ta sig från den utstötta gruppen av undantag och konstigheter till att bli mainstream i fikarummet.

För egen del var 2014 det året då jag mer aktivt började tänka på mycket av det som jag redan implementerat i mitt liv; äta mycket grönt och giftfritt, sopsortering, minskad konsumtion, stödja lokala företag. Från att ha gått per automatik på en lite lägre nivå har jag tagit tag ordentligt för att göra det till ett mer effektivt och medvetet val och på det hela sammantaget har det gett en känsla av fysiskt och mentalt välbefinnande. Tillfreds skulle jag dock inte hävda att jag känner mig eftersom jag sällan är nöjd med saker som de är, på gott och ont, utan alltid vill utmana mig själv. När något blir rutinartat blir det ganska tråkigt och därför tänkte jag sätta igång ett litet projekt för att väcka mig ur bekvämlighetens slummer.

Jag har alltid varit väldigt intresserad av statistik och hur det används, speciellt när det ställs på sin spets och presenteras med formen hur mycket en genomsnittlig svensk äter, gör och dricker. 18 kilo godis, 66 liter kolsyrad läsk, kör 1500 mil, 40 kilo kött osv. När jag läser sådana siffror tänker jag alltid att jag inte ens är i närheten och undrar vem som istället drar upp statistiken för mig. Men hur ligger det till med avfall?

En del skakar på huvudet åt mig och min tendens att sopsortera in absurdum, men det är en stämpel jag med stolthet bär. Trots det har jag egentligen inte vetat exakt hur mycket som faktiskt slängs här hemma. 460 kg per person och år är genomsnittssiffran och eftersom jag gärna vill kunna säga att vi ligger långt under så kommer vårt hushålls sopor under den närmsta tiden att skärskådas. Vad slänger vi och hur mycket? Vad kan vi minska och vad är oundvikligt? Hur lite kan man komma undan med? Stay tuned...

2 kommentarer:

  1. Ja de där "genomsnittssvenskarna" undrar man ju hur de lever! ;) Jag känner också mig ofta främmande för de där siffrorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska bli väldigt intressant att se var vi landar, sopmässigt. Vi kanske trots allt är en av dem där som skapar 460 kg om året :-o Spänningen är olidlig och jag hoppas du kommer läsa uppföljningen :-)

      Radera