tisdag 20 januari 2015

Vad slänger vi?

Här i Sverige har vi under lång tid varit väldigt bra på att ta hand om våra sopor och för resten av världen framhålls vi som ett ideal att sträva efter när det gäller detta. En del säger att det är vintermörkret och kylan som gör att vi ständigt hålls på tårna och hela tiden strävar efter att göra livet mer drägligt med nya innovationer, och det låter ju inte helt ologiskt? Vi tenderar dock att alltid tänka "det är väl inget speciellt med oss", men faktum är att mycket av det vi ser som självklart egentligen är ganska ovanligt. Vårt omfattande pantsystem som infördes redan 1984, att det kostar en slant att använda plastpåsar i mataffären, enkelheten med att återvinna plast oavsett vilken siffra som står på den, producentens ansvar att se till att deras förpackningar går att återanvändas eller återvinnas. Även om det finns vissa stater och provinser i olika länder som tar större krafttag mot sopor så är det sällsynt att det finns nationella förhållningsregler på vår nivå.

Så ja, vi kan klappa oss lite på ryggen när det kommer till skräp; runt 16 procent är biologiskt nedbrytbart och används bland annat till biogasproduktion, en tredjedel går till återvinning, hälften förbränns för energiutvinning och resten, ynka 1 procent, hamnar på soptippen. Vi passerar nästan samtliga återvinningsmål, även om det kanske kan tyckas att vissa är lite väl lågt satta (30 procent för plastförpackningar...). Allting låter väldigt bra, men hade det inte varit ännu bättre om majoriteten av allt det här skräpet inte ens fanns från första början?

Jag skrev förra veckan om den idealistiska rörelsen zero waste och hur de strävar efter att inte bara minska det som räknas som brännbart, utan också mängden återvinningsbara produkter. En del kanske frågar sig varför de anstränger sig så om man ändå kommer omvandla det till nya saker och därmed förlänga livslängden på materialet? Det är ju ingen konstighet att det krävs energi för att ta hand om och förvandla det gamla kasserade till något nytt, även om det inte är samma mängder och resurser som om det hade behövts nytillverkas. Sedan finns ju en maxgräns för hur många gånger man kan omvandla exempelvis pappret eller plastpåsen så till slut måste man ändå hugga ner mer träd och pumpa upp mer olja.

Under de kommande veckorna som vi här hemma kollar igenom och skriver upp vad det är vi slänger i respektive behållare tänkte jag ägna lite mer plats här på bloggen åt de olika avfallsslagen. Vi har väl alla en grundläggande förståelse av hur det går till att återvinna något, men mitt motto är att man aldrig kan ha nog med information! Jag hoppas att det kommer att öka förståelsen till varför det är klokare att i första hand reducera än att återvinna.

3 kommentarer:

  1. Hej! Jag hittade just hit och tycker det låter väldigt intressant, dina kommande inlägg om de olika avfallsslagen! Jag är lite av en återvinningsnörd men har tyvärr inte tagit steget till att försöka minska ner på det återvinningsbara som tas in i hemmet.. Ännu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt, välkommen! :-) Det är väldigt lätt att stanna på autopilot och inte vidare reflektera över vad som kommer innan och efter man lagt nåt i återvinningskärlet. Har själv levt större delen av mitt liv sådär och det sitter fortfarande kvar till viss del.

      Fördelen med att ta den här månaden och verkligen hålla koll på allt vi slänger är att man blir väldigt medveten om det och börjar tänka annorlunda. Redan efter bara en vecka ser jag saker på ett helt annat sätt och får anstränga mig för att inte påverka "normalläget" på avfallsmängden för att siffrorna i slutet ska bli så representativa som möjligt.

      Hoppas att mina funderingar kommer dig till nytta och kan inspirera till en förändring! Kram // Alexandra

      Radera
  2. Jag får ta ett steg i taget, just nu håller jag på med utrensning av gamla prylar som bara ligger och skräpar (säljer eller skänker i första hand förstås innan det blir återvinningscentralen) samt att jag numera nästan inte köper några nya onödiga prylar alls. Ser verkligen fram emot fler av de där inläggen, det första var absolut inspirerande!

    SvaraRadera