fredag 20 februari 2015

Elförbrukning

Det är nog många idag som tänker på sin elförbrukning och försöker hålla den nere, oftare nog av plånboksskäl än av miljövänlighet. Speciellt nagelbitande är det under de kalla månaderna då mångas elräkning rusar i höjden under prismässiga skräckvintrar, men även om priset för tillfället är lågt kan det blir mer än vad man tänkt sig. Oavsett vilken anledning är det självklart bättre att ligga lågt i kilowattimmar än att helt strunta i det och köra på som vanligt. Det som nog inte särskilt många ligger vakna på kvällarna och tänker på är dock vad el är och vad det faktiskt är som krävs för att kunna leva vår liv, även om det är en av de mer energisnåla.

Vår familj på två personer i en hyresrätt med värme och varmvatten inkluderat spenderar ungefär 6 kWh/dag på hushållsel. Om man räknar om dessa abstrakta siffror till fysiska ting skulle vi göra av med energiinnehållet i sex vedträn eller 6 dl olja. Om vi fortsätter på oljespåret blir det ca 220 liter olja om året, i ett enda hushåll, och då är vi ett ganska elsnålt levande par med nya moderna energisnåla maskiner. Det värsta vi har är torktumlaren, men den använder jag kanske en gång om året, om ens det. Tänk då hur mycket olja som bara eldas upp i hushåll över hela Sverige på ett år. Det blir astronomiska mängder.

Men det som allra mest fick mig att inse vad el är, på riktigt, var när jag såg ett experiment gjort av en TV-serie som går under namnet Bang Goes the Theory. I det elfte avsnittet av deras första säsong utforskar de potentialen av ett mänskligt kraftverk och resultatet är nästan skrämmande, men också lite imponerande. En vanlig familj på fyra får under en dag flytta in i ett hus vars elnät är kopplat till 80 (!) cyklister som ska hålla igång deras elförbrukning under dagen, en uppgift som visar sig inte vara helt lätt. Nog för att den här familjen är lite väl frikostiga med värme, el och ljus, men det finns ändå inget som förmildrar tanken på hur hårt man måste arbeta för att uppnå de där eftertraktansvärda kilowattimmarna. Visst, nu använder vi inte människor som generatorer men man får helt klart perspektiv på saker och ting. Kolla in klippet nedan och fundera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar