onsdag 25 februari 2015

Klimatuppdrag

Det har säkert märkts vid det här laget att jag är en person som hela tiden strävar efter att bli bättre på saker jag är intresserad av och brinner för, även om jag liksom alla har sina lata perioder. Dels för att det är både kul och utvecklande men också för att jag lätt blir uttråkad av att befinna mig på en och samma nivå ett längre tag. Därför blir jag så glad när jag hittar något som verkligen kan få min ambition och kreativitet att flöda och nu senast är det sajten Klimataktion som fångat mitt öga, vars ändåmål är att sprida information och öka intresset för miljön.

Gruppen har hållt igång sedan hösten 2008 och har med jämna mellanrum anordnat allt från möten och filmkvällar till manifestationer och politikerdebatter. Starten gick i Uppsala och har under åren förökat sig vidare till Stockholm, Sundsvall och Halmstad. Imponerad av deras initiativförmåga är jag minst sagt och önskar att jag ibland vore lika entreprenörig, men jag får nog acceptera att jag är mer av en lågmäld vidarebefordrare som oftast verkar i det tysta för den lilla människan. Det är anledningen till varför den här bloggen existerar, så att jag kan få utlopp för mitt miljöengagemang på mitt egna vis och med hopp om att nå och inspirera fler.

Vad som tilltalade mig mest var deras sätt att pedagogiskt och lättillgängligt presentera sig själva och sitt uppdrag på. Förutom tidigare nämnda aktiviteter (som dock är lokalt baserade) har de också ett väldigt bra material tillgängligt online för alla som är intresserade. Det som jag själv redan påbörjat är deras Klimatuppdrag som går ut på att varje månad i ett år ta itu med ett område som påverkar miljön. Varje kapitel inleds med lite information om det aktuella temat och fortsätter sedan med de olika uppdragen för just den månaden med fyra olika svårighetsgrader; månadens enkla, klimatdebattören, koldioxidbantaren och trendsättaren.

Alla uppdrag ligger redan uppe på hemsidan, men vill man göra det ännu enklare för sig är det bara att signa upp sig på deras maillista och man får då i början av varje månad det aktulla temat skickat till sig. En del saker har nog många redan gjort, som att försöka äta mer vegetariskt eller samåka, men hur många av oss installerar solceller och skriver debattartiklar till tidningar på regelbunden basis? Inte jag själv i alla fall, men nu är jag minst sagt inspirerad till att börja!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar