måndag 2 februari 2015

Säsongens örtsalt

De senaste par åren har jag varje höst, i samband med att de svenska smakrika rotfrukterna börjar bli skördefärdiga, gjort eget örtsalt. Trots att jag egentligen är ganska ordningssam av mig har jag varit dålig på att skriva upp vad exakt det är jag har haft i, så varje gång har blivit lite annorlunda. På ett sätt är det väl bra för då upptäcker man perfekta kombinationer som man inte tidigare tänkt på, men det blir väldigt svårt att upprepa bravuren.

Så denna höst bestämde jag mig för att ta mig i kragen och faktiskt ha papper och penna redo när det var dags att ta fram matberedaren. Jag testade mig fram tills jag hittade den perfekta balansen mellan smaker och just den här säsongens upplaga kom att innehålla rotselleri, morot, persilja, gul lök, vitlök, timjan och salt såklart. Proportionerna är ungefär fem sex delar grönsaker och en del salt eftersom jag vill ha mycket smak utan att behöva salta alltför mycket i onödan.

Jag går tillväga så att jag kör grönsakerna i maskinen till en fin massa för att sedan smaka av och eventuellt justera något. När jag är nöjd häller jag i saltet och mixar tills det blir ordentligt blött så att saltet löses upp och allt har blandats jämt. Smeten häller jag sedan upp på ett bakplåtspapper (jag använder ett av silikon) på en plåt och sätter in det i ugnen med luckan på glänt. Det ska sedan torkas på 50 grader varmluft och för att det ska gå fortare och torka jämare blandar jag runt det lite då och då. Runt sex-åtta timmar tar innan det är helt torrt och då häller jag tillbaka det i matberedaren och använder pulsknappen för att få det lite mer finfördelat. Innan det hälls på burkar ger jag det också en omgång i morteln.

Eftersom vädret har varit så milt under årets vinter har jag kunnat skörda persilja ända fram till januari och har därför fått gjort väldans massa örtsalt i år. Jag hoppas att det räcker till nästa säsong för i vanliga fall brukar det ta slut mitt i sommaren. Man behöver självklart inte vänta på att rotsellerin blir färdig utan det går alldeles utmärkt att slänga ner lite vad man har och känner för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar