fredag 6 februari 2015

Soporna: glas

Glas. Ett fantastiskt material som inte bara är hållbart (så länge man inte dänger det i marken), formbart, genomskinligt, tätt och giftfritt (kristall innehåller dock bly), utan också i mina ögon väldigt vackert. De positiva egenskaperna tycker jag med råge trumfar de som kanske inte är lika fantastiska; vikten, bräckligheten och bristen på böjlighet. Det är som sagt ändå ett av mina favoritmaterial att använda och även om man får arbeta sig runt det lite sämre fungerar det för det mesta helt friktionsfritt.

Det har också en av de högre återvinningsprocenten och landade 2013 på respektabla 89 procent. Det går att återvinna hur många gånger som helst, till skillnad från plast och papper, men energibesparingen är lite mindre, dryga 20 procent jämfört med nytt råmaterial. Vi har dock halkat efter de senaste åren från en topp 2004 då hela 96 procent av allt glas blev till nya förpackningar eller glasull.

Trots vår återvinningslusta i världstopp är det bara sex av tio flaskor/burkar i butikerna som är av återvunnet material och detta beror på att man vid varje omsmältning måste tillsätta nytt kalk, soda och sand eftersom det alltid uppstår visst bortfall samtidigt som efterfrågan ökar. Det är i processen också väldigt känsligt för föroreningar och det är därför det är viktigt att skilja på färgat och ofärgat glas och att man endast slänger glasförpackningar (dricksglas, speglar, glödlampor, keramik och porslin går fetbort) i behållaren. Nu är väl också ett bra läge att visa den obligatoriska how-to videon om hur hela maskineriet funkar, från glasburk till glasburk.


Även om glas ingår i en hyfsat oändlig cirkel av återvinning måste det som sagt ändå tillsättas råmaterial vid omsmältning och ingredienserna måste ju komma från nån stans? Det är bara att göra en snabb sökning på kalkbrott för att inse problemet och den senaste tiden har det också blivit vanligare med rapporter om sandbrist i världen, hur otroligt det än kan tyckas. Därför kan det ju absolut vara vettigt att som privatperson försöka hushålla med glasburkarna.
  • spara - så länge glasburkarna och -flaskorna är hela och rena går de utmärkt att spara och använda om och om igen för vilket ändåmål än kan tänkas. Konservera (se till att locket är oskadat), förvaring av allt möjligt (från havregryn till skruvar), frysa in i (fyll inte hela vägen upp), använda som lunchlådor, dricka och äta ur, osv. Passar också mer än utmärkt att kombinera med lösviktsshoppandet och hemmagörandet.
  • upcycle - behöver nog inte säga mycket mer än att bara fantasin sätter gränser!
  • ge bort - det är ett utmärkt medium för hemmagjorda presenter, speciellt av det ätbara slaget, och håll med om att allt ser tio gånger mer lyxigt ut om det kommer i en fin glasburk med ett snöre om och en etikett på. Saft, sylt, kakmix, färdigbakade kakor, örtsalt, godis, en liten kaktus och inläggningar är bara några av sakerna jag själv har gett bort under åren och det är alltid lika uppskattat (hoppas jag).
Hittills är alltså glas det bästa materialet att sikta på när man inhandlar olika grejer, så skippa alla refillpåsar av plast och köp den vanliga glasburken även om det kanske kostar några kronor mer. Eller leta efter pappersförpackningar, men ännu hellre att man hittar ett ställe som fyller på ens tidigare förvaring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar