måndag 9 februari 2015

Soporna: metall

Så var det dags för den sista stora materialtypen bland hushållsavfallets återvinningsbara förpackningar, nämligen metall. Det som hamnar under den här rubriken är oftast stål och aluminium som valsas till plåt i olika tjocklekar för olika ändamål. Precis som med glas gäller principen att det går att återvinna oändligt många gånger och vad som är ännu bättre är att energibesparingen är mellan 75 och 95 procent för olika metaller när man återvinner dem.

Den största vinsten görs när det kommer till förpackningar av aluminium, men det är nog också den metallen som oftast hamnar i brännbart i form av folie eller eldas upp i för hög temperatur när det ibland hänger med de tåligare metallerna in i förbränningsugnen (den lilla plattan i värmeljusbehållaren är av järn och har tre gånger så hög smältpunkt än aluminium). Det är inte bara energivinsten man då går miste om utan man slösar även bort råvaran och måste istället bryta upp nytt. Det är också därför det är viktigt att alltid se till att panta sina aluminiumburkar så de kommer till rätt ställe.



Trots alla fördelar är det som för tidigare material inte en perfekt förpackningslösning och man får helt enkelt väga det goda mot det dåliga. En sämre sak med metall är att det har en tendens att reagera med omgivningen och för livsmedel är inte det särskilt önskvärt. Därför använder man en väldigt tunn film som kan vara gjord av olika plaster, bland annat epoxi. Dessa har i vissa fall visat sig innehålla hormonstörande ämnen och idag har väl alla hört talas om bisfenol A som blivit förbjudet att använda i många förpackningar, men tyvärr inte alla. Vill man ta det säkra före det osäkra ska man undvika metallförpackningar eftersom de i princip alltid upphettas och det är då eventuella skadliga ämnen frigörs ur plasten. Samtidigt som man gör en god gärning för hälsan, varför inte passa på att göra detsamma för sopberget?
  • använd frysen - en metallkonserv är en ypperlig produkt när det kommer till just konservering; den är tålig, kan förvaras i rumstemperatur och håller nästan hur länge som helst. Men varje köpt burk innebär som sagt en energi- och materialanvänding eftersom de inte kan återanvändas på samma sätt som glas. Köp istället färskt och frys in i återanvändbara förvaringskärl, helst av glas eller rostfritt stål men plast fungerar också.
  • välj torkat - torkad mat har exakt samma fördelar som en helkonserv i metallburk men har ett ytterligare plus i och med att det också väger mindre. Handlar du i lösvikt och använder en tygpåse blir avfallsmängden minimal för egen del. Visserligen kan det kräva lite planering, men med hjälp av frysen (se ovan) så kan man göra storkok och fixa portioner i lagom storlek.
  • konservera själv - något som skrämmer många, men det är bara att börja i den enkla änden med sylt och saft eftersom dessa är säkra utan konserveringsmedel och massa socker. Från det är inte steget alltför långt till egen ketchup och chilisås för att sedan ge sig på att koka in tomater, morötter, bönor och kanske till och med sparris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar