fredag 13 mars 2015

Avfallsfritt i Göteborg

I stora staden här på västkusten startades det för några månader sedan en rörelse som kallar sig GreenhackGBG och är Göteborgs stads nya stora gröna satsning för den som vill leva ett lite mer miljövänligt, medvetet och rikare liv. Av uppenbara anledningar ligger fokuset på närområdet och är till för att hjälpa lokalborna att skapa en trevligare och mer klimatsmart stad att bo och leva i. Det finns dock inget som hindrar alla oss andra att ta del av budskapet och implementera det hos oss själva, oavsett var vi bor.

Jag har tidigare skrivit om gruppen Klimataktion och deras månatliga klimatuppdrag och tycker man inte att de är utmaning nog kan man ta titt på GreenhackGBG som också har ett nytt tema varje månad. Januari och februari innehöll tips om hur man skaffar sig en hållbar fritid och den gamla klassikern om att sparar energi på olika sätt, allt på olika svårighetsnivåer såklart. Nu under mars har de tagit sig an konsumtion och avfall, något som jag sen början av året själv ägnat mycket tid åt att fundera över och aktivt försökt minimera.

För att illustrera hur mycket våra liv kretsar kring just konsumtion och dess konsekvenser, avfall i mängder, har de anammat zero waste-filosofin och till sin hjälp har de Avfallsfria Ada vars uppgift har blivit att trotsa sopsamhället genom att konsumera smartare. Under de två första veckorna har hon tacklat nakna gurkor, vin på returflaska och förpackningsfria veckostädningar och jag känner mig enormt inspirerad. Tidigare har jag ju mest läst på kring teorin om noll avfall och räknat ut hur mycket sopor vi skapar i dagsläget, men nu när experimentet förs på hemmaplan känns det mer möjligt än tidigare att ta ett ytterligare steg i rätt riktning.

För de allra bästa och mesta tipsen för ett enklare avfallsfritt liv skulle jag rekommendera att följa Ada på Instagram där hon flera gånger per dag lägger upp bilder med tillhörande text om vilka utmaningar hon ställts inför.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar