söndag 22 mars 2015

Det flytande livet

Vatten. Grundbulten för allt liv här på vår jord och utan det skulle ingen av oss finnas här. Det är sällan man reflekterar över det när man sätter på kranen och den enda man tänker på är att få lagom temperatur. I sällsynta fall kanske man får för sig att undra över var det kommer ifrån? Vad är det som gör det säkert att dricka? Kan det ta slut? Finns det risk att vi förstör det? Men oftast korsar inte de här tankarna våra små grå alltför ofta. Att ta något för givet är väldigt lätt hänt när man aldrig sätts i situationer när man saknar det och så är det nog för de flesta av oss när det kommer till just vatten.

Idag är det den internationella världsvattendagen och som med alla andra jippodagar som instiftas är det såklart för att väcka uppmärksamhet kring något, i det här fallet bristen på rent vatten världen över men också för att få oss välfärdsmänniskor att faktiskt uppskatta något vi har mycket av och vara rädd om det. Personligen älskar jag vatten och vi här i Kungsbacka kommun är synnerligen bortskämda med väldigt gott sådant direkt från Lygnern. Jag har även fått smaka det klara och friska vattnet som rinner ner från bergen uppe i fjällvärlden och det är verkligen något att uppleva. Inte så ofta man går och fyller vattenflaskan i närmsta bäck här nere inte.

Det finns dock hot mot vårt livsgivande elixir även här uppe i Norden där tillgången är till synes oändlig, men det är inte en eventuellt brist som vi behöver oroa oss för. Föroreningar av olika slag är vad vi behöver tänka på. Vi vet väl alla hur det grundläggande vattenkretsloppet ser ut och varifrån det kommer. Det som vi dricker är både från grund- liksom ytvattnet och det renas olika mycket i flera stadier innan det når våra kranar. Det mesta dåliga försvinner men det finns en del saker som är väldigt svåra att rå på och ingen har väl glömt larmet från drygt ett år sedan om det kommunala dricksvattnet som blev förstört av giftigt brandsläckningsskum.

Problemet är inte bara att det är svårt att sanera utan också att det är väldigt svårt att upptäcka om man inte vet vad man letar efter. Det är därför väldigt viktigt att se till att inga främmande och farliga ämnen kommer ut i naturen, för inte bara är det vi som drabbas utan också djurlivet. Ett bra exempel är läkemedel (som jag hoppas att ingen spolar ner idag!) som är allra värst för våra vänner ute i skogen som drabbas mycket hårdare på grund av sin ringa storlek. Även om vi har reningsverk kan de med andra ord inte klara av vad och hur mycket som helst utan det faller tillbaka på oss att ta hand om och hålla vårt vatten rent. En enkel genomgång finns på den här sidan som visserligen riktar sig till främst till årskurs 4-9 i grundskolan men jag tror att det hade varit nyttigt för oss alla att läsa och upprepa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar