En hel del människor är av åsikten att världen snurrar endast på grund av att vi handlar, slänger och handlar nytt om vartannat och devisen som gäller verkar vara "ju oftare, desto bättre". Vi utsätts under en dag fler gånger än vi anar för företag och deras reklam med säljande budskap vars enda uppgift är att få oss att köpa, köpa, köpa. Vi styr som bekant inte över vårt undermedvetna och är ofta också ganska omedvetna om hur vi fungerar under huven och det är främst det som utnyttjas av den som vill kränga något.
Ett viktigt steg mot att minska vår konsumtion är att förstå den; var, när, hur och varför är frågor vi måste börja ställa oss själva när vi står inför valet att köpa något. En del slutar tvärt och inför en köpfri månad för att verkligen blottlägga våra starka shoppingimpulser. I mitt tycke ett beundransvärt val, men jag tror också att det kan vara nyttigt att faktiskt förstå vilka knappar det är som försäljarna trycker på för att i framtiden kunna konsumera mer klokt.
Det här är precis vad den BBC-producerade dokumentärserien Sanningen om konsumtion (The men who made us spend) tar itu med och de undersöker allt från hur vi bearbetas till att vilja ha den senaste tekniska prylen till hur vi skräms att köpa mediciner. En mycket sevärd serie i tre delar à 50 minuter som är av och med filmskaparen Jacques Peretti och den finns att se på UR Play i någon månad till. Alldeles utmärkt att ta ett avsnitt i veckan med andra ord samtidigt som man applicerar det man lärt sig på sitt eget liv. Börja lite enkelt med att kolla på trailern och se om det är något för dig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar